13 juli 2021

Kära Limepack-kund och potentiella kund.

Som några av er säkert har märkt har vi varit tvungna att förlänga våra leveranstider på många av våra produkter under de senaste månaderna. Det är inte något vi tar lätt på. Vi skapade Limepack för att just kunna erbjuda det motsatta: Kortare leveranstider, mindre orderkvantiteter och till bra priser.

Vi och våra produktonsparters har tyvärr inget val i frågan, det finns helt enkelt inte tillräcklig kapacitet. Personal och maskiner arbetar redan 24/7 med ett stort utbud av de produkter vi erbjuder. Problemet ligger inte i att vi är begränsade till ett fåtal tillverkare, utan detta påverkar alla företag inom pappers - och förpackningsindustrin i Europa.Problemen förstärks av den ökade bristen på kartong i Europa. Både på grund av den ökade efterfrågan, men också på grund av att ett av de största europeiska pappersbruken utförde sin planerade nedläggning av ett av dina bruk tidigare än planerat eftersom att efterfrågan under 2020 var mycket låg.

Det finns flera anledningar, men det handlar framförallt om efterdyningarna av nedstängda verksamheter på grund av Corona-pandemin. Corona-lockdownen har inneburit att många människor har spenderat sin disponibla inkomst som normalt sett läggs på upplevelser, restuarangebesök, resor etc istället har lagts på fysiska varor (Arikel). Även om tillverkningen i Europa ökar för många varor så produceras de de flesta av dessa varor i Asien vilket kräver transport i containers. Detta i kombination med nyligen gjorda avstängningar av containerportar, mer specifikt i Kina, har lett till att priset på containrar till Europa har skjutit i höjden (över 5 gånger) och påverkat alla slags varor.

Container-shipping costs soar to the highest on record graph

Källa: bloomberg.com

Tyvärr så skickas mycket av den förpackning som används i Europa på samma containerfartyg som de från Asien - och importerade förpackningar, som är en relativt billig produktgrupp, har prissatts ur marknaden.

Detta resulterar i att förpackningsföretagen, som normalt tillverkar i Asien, har tvingats flytta stora delar av sin produktion till Europa -> vilket lägger ett ännu större tryck på produktionskapaciteten på både fabriker och kartongbruk. Både vi och våra tillverkare önskar innerligt att det fanns ett sätt att erbjuda snabbare leveranstider, och vi fortsätter att flytta produktionsordrar till platser där det finns mer plats och utrymmer för dem - vi kommer att meddela dig i vårt nyhetsbrev när snabbare alternativ finns tillgängliga.

Under tiden rekommenderar vi starkt våra kunder att beställa i förväg efter dina behov. Nedan listas våra nuvarande ledtider för våra produkter vilka kommer uppdateras så snart några ändringar inträffar. På grund av hur marknaden ser ut nu så kan vi dessvärre inte lova att ledtiderna eventuellt kan förlängas ytterligare.

Nuvarande ledtider från lagd order till leverans:

Original leveranstid inom parentes

 • Pappersmuggar, standard och plastfria: 6 veckor (3 veckor)
 • Pappersmuggar, alkoholbeständiga: 6-8 veckor (3 veckor)
 • Glassbägare: 7 veckor (4 veckor)
 • Matbägare och Glassbägare med lock: 7 veckor (4 veckor)
 • Plastmuggar, offset (1 tryckfärg): 5 veckor (4 veckor)
 • Plastmuggar, pad (1-4 tryckfärger): 8 veckor (7 veckor)
 • Plastmuggar, flexo (1-6 färger): 8 veckor (4-6 veckor)
 • Wrappapper: 4 veckor (Expressleverans fortfarande möjlig)
 • Hamburgerpapper: 7 veckor (6 veckor)
 • Papperspåsar: 7-14 veckor (beror på storlek) (6 veckor)
 • Salladskålar: 7-10 veckor (beror på storlek) (5 weeks)
 • Papperssugrör: 5 veckor (4 veckor)
 • Våtservetter: 4 veckor (4 veckor)
 • Brödpåsar: 7 veckor (5 veckor)
 • Popcornlådor: 4 veckor (3 veckor)
 • Anpassade kartongprodukter: 6-14 veckor (4-7 veckor)

När ska det sluta?

Bristen på containrar från Asien till Europa förväntas pågå till minst 1:a kvartalet 2022 - vilket innebär att bristen på kartong för förpackningar kan sträcka sig så långt som till andra kvartalet 2022. Vi förväntar oss att vissa leveranstider kommer att kunna kortas ned till hösten då exempelvis glass och pappermuggar används mindre under vinterperioden - men eftersom kartongkrisen förväntas fortsätta längre kan leveranstiderna mycket väl öka igen tidigt på våren.