fbpx
← Tillbaka till bloggen

Vad gör folietryck så speciellt?

Av Rebecca O'Connor · 7. februari 2022

Folier på tryckta produkter kan vara ett enkelt sätt för dig att få din förpackning att sticka ut ur mängden. Inte minst med metallfolier som ger dina produkter ett gyllene sken.

Det är den enda metoden som tillåter ”riktiga” guld- och silverfärger i din design. Dessa används speciellt när man vill ha en lyxigare look, du har säkert sett det på födelsedagskortet eller på tidningsomslag. Folietryck är en ganska vanlig tryckteknik, så du kan ofta få den på dina produkter, oavsett vad du letar efter.

I denna artikel ska jag i detalj berätta hur det fungerar och var tekniken används mest!

Vad är folietryck?

Låt oss börja med att få ordning på definitionen av folietryck. Folietryck kan också kallas för varmfolietryck eller hot-foil print på engelska. Det är en tryckteknik som används för att skapa en speciell finish av de tryckta produkterna genom applicering av metallisk eller pigmenterad folie på ytan. Det användas för att skapa både matt, metallisk och glansig look.

Hur ser processen ut?

När det kommer till folietryck finns det två olika tekniker som kan användas. Den vanligaste metoden är den traditionella folietryckstekniken, men den andra tekniken, digitalt folietryck, växer snabbt på grund av dess lägre kostnad. Nedan går jag igenom de olika processerna för att ge en bättre bild.

Traditionellt folietryck

För att göra folietrycket använder tryckmaskinerna en folieringsform, vilket är en metallplatta där designen du vill foliera har etsat in via fotoetsning. Formen kan formas till nästan alla olika typer av designutkast. Den varma folien tillsätts, svalnar, och sedan värms upp innan den trycks på ytan. Formen trycks med folien på objektet vilket i sin tur gör att folien fastnar och integreras med objektets yta.

Metoderna använder ett tryckset för varje färg, så om du vill använda flera färger i folietryck måste processen köras flera gånger och flera tryckplåtar behöver produceras.

Digitalt folietryck

Digitalt folietryck är väldigt likt det traditionella folietrycket till resultat och utseende. Men, vid tryck med denna metod blir designen tryckt i digitaltryck med hjälp av speciella typer av folier lämpliga för tryckytan. Detta innebär att den digitala folietryckningstekniken inte behöver en stans för varje färg som används vid tryck av folien vilket är den största skillnaden på tillvägagångssätten.

Olika typer av folier

Den typ av folie som används vid tryckprocessen är det som påverkar finishen och utseendet av dina tryckta produkter. Den mest använda folien är metalliserad folie eftersom att den folien ger en blank och lyxig finish. Välj mellan guld, silver, koppar och roséguld.

Några av de andra välkända folier är pigmentfolie och avskrapningsfolie. Pigmentfolien används på både plast och papper och är normalt det som ger en strukturerad yta på blanka eller matta ytor. Avskrapningsfolie används främst till lotter, lösenordskort och dylikt. Folien är precis som namnet antyder, en liten yta som är lätt att repa av.

Vad använda detta tryck mest till?

Folietrycket är vanligast på presentkort, tidningar och visitkort. Tekniken kan dock användas på olika typer av material, och den används inte bara för tryck på papper, utan kan tryckas på andra typer av material. Eftersom att det är en teknik som ger en lyxigare finish används den ofta som en detalj i designen. Vi samarbetar med tillverkare som kan göra folietryck på pappersmuggar och glassbägare.

Alla blogginlägg →