fbpx
← Tillbaka till bloggen

Olika tryckmetoder

Av Steffen Andersen · 15. maj 2020

Att veta vad som är upp och ner när det kommer till tryckmetoder kan vara riktigt svårt – speciellt när det kommer till att veta vilka tryckmetoder som är bäst lämpade för olika ändamål. Jag kommer här kort att gå igenom de olika teknikerna och metoderna och ge dig några länkar där du kan läsa mer om processerna och vilka fördelar som är kopplade till dem. Så låt oss sätta igång!

Offsettryck

Offsettryck är den vanligaste tryckmetoden när det kommer till tryck på pappersförpackningar och pappersprodukter i större kvantitet. Processen går till på så sätt att tryckplåtar av aluminium med grafiken överförs på en gummirulle som sedan trycker föremålet. Processen är mycket adaptiv och används framförallt med CMYK-färger, men också Pantone. Då tryckprocessen använder tryckplåtar och tryckplåtarna är gjorda av aluminium, används processen ofta för att trycka stora kvantiteter. Om du vill veta mer om offsettryck så har vi en artikel som går in på djupet av hur hela processen går till, läs den här.

Digitaltryck

Digitaltryck är den mest använda tryckprocessen i allmänhet eftersom alla skrivare i hemmet och kontor använder digitaltryck. Anledningen till att processen är så vanlig är att processen inte innefattar tryckplåtar, och kan göra små mängder tryck på nolltid. Om du därmed behöver få tryckt ett dokument eller en familjebild är denna tryckprocess perfekt. Metoden är däremot ganska långsam, och passar därför inte så bra till att trycka stora kvantiteter. Dessutom använder tryckerier normalt sett och offsettryck för större kvantiteter. Digitaltryck kan endast skriva ut på papper och använder endast CMYK-färger. Är du intresserad av mer information om digitaltryck? Se vår artikel om hur processen ser ut steg för steg.

Tampotryck

Tampotryck används speciellt för att trycka på mer konvexa ytor som plast, metall och andra hårdare material. Vi samarbetar med ett par tillverkare som använder det för att trycka plastförpackningar. Processen att göra tryckplåtarna för tampotryck är verkligen effektiv och är också rätt billig, och det är därför processen ofta används för att trycka i mindre kvantiteter. Om du får plastmuggar eller andra reklamartiklar i mindre kvantiteter är chansen stor att de är gjorda med tampotryck. Tampotrycksprocessen fungerar däremot inte så bra om man vill använda flera färger i trycket, och det är också därför som den kan använda Pantone-färger. Läs mer om hur hela processen går till i vår artikel om tampotryck.

Flexografiskt tryck

Flexografiskt tryck och tampotryck är mycket lika när det kommer till tryck på mer konvexa ytor. Den största skillnaden är dock att flexotryck framförallt används för tryck av höga kvantiteter och den är dessutom rätt justerbar för alla möjliga ytor. Tryckplåtarna för flexotryck är mycket hållbara och kan ofta återanvändas många gånger, men de är ganska dyra att tillverka. Vi samarbetar med ett par tillverkare som använder flexografiskt tryck för att trycka större kvantiteter av produkter som smörgåspapper, sugrör och plastmuggar. Om du skulle vilja veta mer om flexotryck så har vi gjort en artikel som beskriver hela processen.

Boktryck

Boktryck är den äldsta tryckmetoden och den uppfanns för att enklare kopiera dokument på än att göra det för hand. Metoden används fortfarande på samma sätt, med en tryckplåt med grafiken på, där tryckplåten sedan trycks direkt på pappret. Trycket blir dessutom präglat (vilket betyder att grafiken trycks in i pappret) och ger ett riktigt autentiskt tryck. Boktryck är en ganska manuell och ineffektiv tryckmetod, och används därmed vanligtvis för att trycka speciella kort i mindre kvantiteter. Det är också ganska vanligt att personer med ett stort intresse för tryckmetoder har en liten boktrycksmaskin hemma. Lär dig steg för steg processen om boktryck här.

Rotogravyrtryck

Rotogravyrtryck är en tryckmetod som endast används för högkvantitetstryck. Den används främst för tryck av pappersprodukter, men kan också användas för att trycka textilprodukter med. Tryckmetoden har en ganska hög installationskostnad eftersom tryckplåtarna är gjorda som cylindrar. Däremot är de mycket hållbara och kan användas för många miljoner upplagor. Tryckmetoden använder Pantone-färger eftersom tryckcylindern placeras direkt i bläcket. Om du vill ha en djupare förståelse för rotogravyrprocessen kan du läsa vår artikel om processen.

Content and Marketing Manager at Limepack

Alla blogginlägg →