fbpx
← Tillbaka till bloggen

Boktrycksprocessen – steg för steg

Av Steffen Andersen · 14. maj 2020

Boktryck är den äldsta tryckmetoden och uppfanns redan 1450. Tryckprocessen användes i stor utsträckning av de flesta tidningar och andra större tryckerier tills offsettryck uppfanns.  På grund av att boktryck inte är lika effektiv innebär det att den inte används lika ofta längre. Tryckprocessen är fortfarande ganska manuell och används främst av personer som tillverkar vintageprodukter och produkter som anpassas under produktionen.  Vi kommer i den här artikeln att gå in i detalj hur processen fungerar och jämföra den med de andra tryckmetoderna.

Hur fungerar det?

Boktryck använder sig av tryckplåtar som överför bläcket till det objekt som ska tryckas. Tryckplåtarna tillverkas genom att grafiken först förvandlas till en lithofilm med hjälp av en filmprocessor. Sedan läggs litofilmsfotografin över plåtarna och förs in i plåtslagarmaskinen där de täcks med en vakuumfolie. Plåtslagarmaskinen exponerar sedan plåtarna och lithofilmen för UV-ljus för att överföra grafiken till tryckplåtarna. Plåtarna rengörs sedan med vatten och kyls sedan av. Till sist exponeras de återigen för UV-ljus för att härda dem och göra dem stabila för tryckprocessen.

Tryck i bokpress gör normalt sett bara tryck i en färg, eftersom tryckplåtarna bara kan bära en färg åt gången. Så om grafiken har mer än en färg måste tryckplåtarna flyttas och pappret med trycket måste svalna. Systemet har ingen kylningsmekanism, så de måste normalt sett svalna under en tid. Det här gör ofta att produktionsprocessen blir mycket långsammare, och är även anledningen till att det normalt trycks i en färg. Boktryck kan både använda CMYK- och Pantone-färger, men det är oftast Pantone-färger som används eftersom färgerna läggs till en i taget.

Färgerna läggs antingen direkt på valsarna eller på en platt järnplatta, där valsen rullar över för att ta emot färgen. Rullarnas uppgift är att se till att trycket hela tiden har tillräckligt med bläck, och det gör de genom att rulla över tryckplattan efter att den har tryckt ett objekt. Processen fungerar alltså så att tryckplattan trycks på de föremål som ska tryckas, och mellan nästa tryckning rullar rullarna över tryckplattan för att lägga till mer bläck så att rätt mängd bläck läggs på föremålet. Föremålet behöver bara svalna efter att bläcket har tillsatts och sedan är det redo att användas.

Pressningen med bokstavstryck skapar ofta en debossing-effekt i trycket, så att bokstäverna eller grafiken pressas in i föremålen.

Vad används det främst till?

Boktrycksprocessen används framförallt för att trycka på presentkort och kort på grund av att trycket ser väldigt vintage och ”old school” ut. Tryckprocessen används nästan bara för tryck på papper eftersom tryckplåtarna inte är så bra på att justera trycket för mer komplexa ytor. Bokstavsskrivare används också av många privatpersoner som hobby eftersom det är lätt att få en mycket billig uppställning som kan användas för att trycka hobbyprojekt. Tryckprocessen kan ofta också användas för präglat tryck.

Boktryck vs tampotryck

Tryckprocesserna är ganska lika eftersom de båda fungerar via en pressmekanism. Några av skillnaderna är:

  • Tampotryck kan endast använda Pantone-färger, medan boktryck kan använda både CMYK- och Pantone-färger.
  • Boktryck används främst för mycket små kvantiteter och specialtryck, medan Tampotryck kan användas för både och medelstora kvantiteter.
  • Tampotryck är bättre för tryckning på konvexa ytor.

Vill du veta mer om Tampontryck och hur processen fungerar? Då har vi en hel artikel som denna om det.

Boktryck vs offsettryck

Boktryck och offsettryck har den likheten att båda processerna främst används för att trycka på papper, här är några av likheterna och skillnaderna:

  • De kan båda använda CMYK- och Pantone-färger för tryckning.
  • Offsettryck används främst för tryckning av stora mängder.
  • Trycket från offsettryck är av högre kvalitet.

Behöver du mer information om offsettryck? Då har vi gjort en artikel om det.

Boktryck vs flexotryck

Boktryck och flexotryck har inte så mycket gemensamt och de används för olika ändamål. Boktryck har inte lika stor spridning som Flexotryck, som ofta används för att trycka på plastförpackningar. Så låt oss ta en titt på några av skillnaderna:

  • Båda tryckprocesserna kan använda CMYK- och Pantone-färger.
  • Flexotryck är mer anpassningsbart för tryckning på konvexa ytor, medan boktryck främst används för tryckning på papper.
  • Flexotryck är mer anpassningsbart för tryckning på konvexa ytor, medan boktryck främst används för tryckning på papper.

Flexotryck används för tryckning av stora mängder och boktryck för små upplagor.

Är du intresserad av att veta mer om flexotryck? Då har vi en artikel om det här.

Boktryck vs rotogravyr

Rotogravyr och boktryck är två inte så vanliga tryckprocesser och de är förmodligen de minst använda tryckprocesserna i allmänhet. Men låt oss ta en snabb titt på skillnaderna och likheterna:

  • Rotogravyr används endast för mycket stora kvantiteter, normalt mer än ett par miljoner, medan boktryck är tvärtom, det används endast för små kvantiteter.
  • Båda tryckmetoderna kan använda CMYK- och Pantone-färger.
  • Rotogravyr ger ett rent och mycket professionellt utseende, medan boktryck är mer autentiskt och ger ett mer personligt utseende i tryckprocessen.
  • I boktryck avmönstras normalt grafiken.

Vill du veta hur man trycker med rotogravyr, läs då vår artikel om det här.

Boktryck vs. digitaltryck

När vi jämför boktryck och digitaltryck bör vi ta hänsyn till att boktryck är den äldsta tryckmetoden och digitaltryck är den nyaste. Här är några av skillnaderna och likheterna:

  • Boktryck använder tryckplattor och kan både använda CMYK- och Pantone-färger, medan digitaltryck inte använder tryckplattor och endast kan använda CMYK-färger.
  • Båda används främst för tryckning av små mängder och för tryckning på papper.
  • Boktryck kan anpassas till olika typer av papper.
  • Boktryck är en mycket dyrare tryckmetod än digitaltryck.

Content and Marketing Manager at Limepack

Alla blogginlägg →