fbpx
← Tillbaka till bloggen

Vilken typ av pappersmugg ska jag välja?

Av Nikita Nielsen · 6. september 2023

Det finns i princip fyra olika typer av pappersmuggar med tryck. Om du vill att den tryckta designen ska stå ut tydligt och om du vill beställa mindre upplagor, då står valet egentligen mellan enkel- eller dubbelväggade muggar.

Det är svårare att få ett skarpt och tydligt tryck på en mugg med räfflad eller gropig vägg, och vi har bara sett produktionsmöjligheter i Europa för beställningar på 10 000 exemplar och uppåt.

Pappersmuggar finns också i många olika tjocklekar. Kartongens tjocklek kan variera, och det kommer också att påverka det slutliga priset. Det finns ingen enskild tjocklek som är definitivt bättre än de andra. Det beror helt och hållet på ditt ändamål.

Vi börjar därför med att titta på valet mellan pappersmuggar med enkelvägg och pappersmuggar med dubbelvägg istället.

Vilken typ av pappersmugg och tjocklek du ska välja beror på ett antal faktorer. Nedan har vi listat de överväganden som vi själva alltid tänker på när vi pratar med en kund om valet av papptjocklek och pappersmugg. Du är alltid välkommen att skriva ett mail eller ringa oss om du är osäker på vilket alternativ som är bäst för dig.

Enkelväggig mugg / ”Originalet”

Pappersmuggen med enkelvägg är den vanligaste eftersom den är mest ekonomisk och kan användas för de flesta ändamål. Den är särskilt lämplig för kalla drycker men används också i många fall för varma drycker. Vår egen generella regel är att pappersmuggar med enkelvägg är okej att använda till varma drycker som är ganska mjölkiga, där det inte finns något kokande innehåll. Men om vi använder den enkelväggiga koppen till en Americano, ett nybryggt filterkaffe eller till te, då kommer utsidan av koppen att bli ganska varm.

Detta kan ofta innebära att det är nödvändigt att hålla koppen upptill eller att ställa den i en kopphållare. Det kan också hjälpa att använda en extra kopp, men det är inte lika bra som att bara använda en dubbelväggig kopp istället. Du kan läsa varför i nästa avsnitt.

Single wall paper cups with logo
© Limepack. Matt pappersmuggar med enkel vägg

Den vanligaste papptjockleken i Europa för enkelväggiga muggar är antingen 275 g eller 320 g.

Det kan vara svårt att säga exakt vilken tjocklek du ska välja. Det beror helt på vad du ska använda dem till och vilken budget du har. Om muggarna bara ska användas för kalla drycker finns det sällan någon anledning att spendera extra pengar på extra kartong.

När det gäller varma drycker är det inte alltid så enkelt och det beror på vilken temperatur du planerar att servera dryckerna vid och var folk kommer att stå när de har koppen i handen.  Om det viktigaste är att hålla drycken varm rekommenderar vi vanligtvis att du väljer en dubbelväggsversion.  Du får betydligt bättre värmeisolering för pengarna tack vare luftlagret. Enkelväggsmuggar finns vanligtvis bara tillgängliga med en matt (obelagd) yta.

Dubbelväggig mugg / ”The Comfort Cup”

Vi kallar ofta den dubbelväggiga muggen för komfortmuggen, helt enkelt för att den tillför en extra dimension till upplevelsen. Den kännetecknas av sitt extra lager kartong.

Ett vanligt missförstånd som vi stöter på är att man ofta tror att det är de extra grammen kartong som ger bägaren dess isolerande effekt. I själva verket beror värmehållningen främst på luftlagret mellan de två kartongskikten. Dubbelväggiga muggar fungerar därför på precis samma sätt som dubbelglasade fönster. Så om du planerar att servera mycket varma drycker och om din budget tillåter det, rekommenderar vi att du väljer en dubbelväggig kopp. Detta kommer alltid att vara mer kostnadseffektivt än att använda två enkelväggiga muggar tillsammans.

Vi rekommenderar normalt tryckta dubbelväggiga pappersmuggar om du serverar mycket varma drycker och inte vill att dina kunder ska bränna sig. Dubbelväggsmuggen har också en viss exklusivitet eftersom den är bekväm att hålla i, samtidigt som den har en jämn yta som ger den ett knivskarpt utseende. Dubbelväggiga muggar är perfekta för företag där kunderna dricker under längre perioder, eftersom det isolerande luftlagret hjälper till att hålla innehållet varmt.

Vi erbjuder dubbelväggiga muggar med antingen blank (belagd) eller matt (obelagd) yta. Som en sista touch är våra matta dubbelväggsmuggar texturerade, vilket ger dem en råare och mer naturlig känsla. Våra standardmuggar med dubbelvägg har en blank yta, så kontakta oss om du hellre vill ha en matt yta på dina pappersmuggar med dubbelvägg. Den vanligaste kartongtjockleken i Europa för dubbelväggiga muggar är antingen 275 g/m2 + 205 g/m2 (ytterskikt) eller 320 g/m² + 300 g/m².

När det gäller dubbelväggiga muggar är det i de flesta fall inte meningsfullt att betala mer för extra kartongtjocklek. Luftskiktet är tillräckligt värmebevarande som det är. Vi har båda tjocklekarna i lager och skickar gärna några prover till dig. Vi kan skriva hur mycket som helst på den här sidan, men inget jämför sig med känslan av att ha själva koppen i handen!  

Alla blogginlägg →