fbpx
← Tillbaka till bloggen

Vem och vad är FSC?

Av Nikita Nielsen · 20. november 2023

FSC står för ”Forest Stewardship Council®” som är en internationell ideell organisation med ett uppdrag att ta hand om världens skogar för många framtida generationer. 

FSC grundades 1993, ett år efter att man misslyckats med att komma överens om att stoppa avskogningen 1992 vid Earth Summit-konferensen som hölls i Rio, och därefter gick en grupp företag, miljöaktivister och samhällsledare samman för att skapa FSC. Från dag ett och förmodligen fortfarande långt in i framtiden har de fortfarande samma vision och uppdrag för de framtida generationerna av skogar. Idag är FSC verksamt i mer än 80 länder runt om i världen och innehar mark på mer än 200 miljoner hektar. Deras vision är att skicka ett tydligt budskap till allmänheten om att vi kan tillgodose behoven av skogsprodukter utan att hugga ner fler träd och skogar, så att skogarna är friska för framtida generationer.  Vi är FSC-certifierade enligt FSC® C132484, SCS-COC-005763-BC.

FSC:s spårbarhetskedja

För att företag ska kunna erbjuda FSC-certifierade produkter måste de bli en del av spårbarhetscertifikatet. Företag måste ha ett spårbarhetscertifikat för att kunna ta juridisk äganderätt till FSC-certifierade skogsprodukter och göra ett FSC-anspråk genom försäljning. FSC ser till att ge människor full insyn, så att du som konsument vet var produkterna kommer ifrån och hur de produceras.  FSC:s spårbarhetskedja håller reda på produkterna mellan skogen och slutanvändaren, och de genomgår många olika bearbetningssteg, från tillverkning till distribution. För att hålla reda på skogsprodukter i varje steg av leveranskedjan använder FSC ett av tre olika kontrollsystem för att säkerställa att ett trovärdigt anspråk kan göras på den bearbetade produkten. De kontrollsystem som FSC har utvecklat för att hålla reda på spåren kallas överföringssystem, procentsystem och kreditsystem.

System för överföring

Detta är ett kontrollsystem som används mer av tryckerier, mäklare, distributörer och handlare eftersom det är enklare och mer okomplicerat än de andra två kontrollsystemen. Varje företag som använder detta system har rätt att sälja produkten och vara FSC-certifierad, men när de köper produkten måste de vara FSC-certifierade produkter med ett specifikt krav.

Procentuellt system

Procentsystemet används av tillverkare, sågverk och träbearbetningsföretag. Med detta system måste de hålla reda på och övervaka inmatningen av råmaterial och de måste se till att materialen är certifierade till minst 70% för att produkten ska kunna bära FSC-märkningen.

Kreditsystem

Detta system används av tillverkare som tillverkar produkter av insatsvaror med olika FSC-krav, de använder också insatsvaror av återvunnet material efter konsument, återvunnen pappersfiber eller FSC-certifierade material och de kan lagra ”kredit” på sitt kreditkonto. Att ha krediter lagrade på sitt konto innebär att de kan blanda kvalificerade insatsvaror och sälja produkter med etiketten FSC Mix.
Understand the FSC label
© Limepack Understand the FSC label

Varför ska du vara en del av FSC?

Det finns många anledningar till varför företag bör erbjuda FSC-certifierade produkter och använda FSC-märkningen. När vi använder FSC-märkningen på våra produkter ser vi till att sprida FSC-organisationens budskap och säkerställa att de som använder produkten kan följa spårbarhetskedjan. FSC bryr sig inte bara om träden i skogen utan organisationen ser också till att skydda ursprungsbefolkningens rättigheter och ger en försäkran om att de ska kunna njuta av fördelarna med skogen. De har beslutat att skydda vissa områden i skogen om de har en kulturell eller religiös betydelse för ursprungsbefolkningen.   FSC uppmuntrar också skogsägaren att använda lokala arbetare för att säkerställa bättre villkor för skogen och de människor vars försörjning är beroende av den, vilket också innebär att ge dem utbildning, säkerhetsutrustning och även följa sina principer som inte är att underbetala sina arbetare.

FSC:s principer

FSC har etablerat sina egna regler och principer för vad de betraktar som ansvarsfull skogsförvaltning. För att bli certifierat av FSC och kunna sälja produkter med FSC-märket måste företaget följa dessa principer och regler.
  • Princip 1
Att vara i linje med alla förordningar, fördrag, lagar, avtal, konventioner och viktigast av allt med alla följande principer och kriterier. Detta innebär att skogsbruket, oavsett var skogen är belägen, måste respektera och tillämpa dessa särskilda lagar, och detsamma gäller för internationella lagar och avtal som landet har undertecknat.
  • Princip 2
Skogsägaren ska upprätthålla och förbättra villkoren för de anställda i FSC-certifierade organisationer. Detta inkluderar både att arbetarna får lika lön och att organisationen har lämpliga säkerhetsåtgärder för arbetarna.  
  • Princip 3
Skogsägaren ska identifiera och stödja lokalbefolkningens och ursprungsbefolkningens rätt till ägande och användning av markresurser. För att säkerställa att de behandlas korrekt måste det finnas en laglig och sedvanerättslig rätt att äga, använda och förvalta deras mark, territorier och resurser, och att dessa erkänns och respekteras.
  • Princip 4
Bibehålla eller stärka skogsarbetarnas lokala samhällens sociala och ekonomiska välbefinnande. Skogsbruket måste förbättra och öka det sätt på vilket samhället är organiserat, vilket kan omfatta arbetslöshet, låga betalningar och andra sociala problem, och se till att skogsarbetare och lokalsamhällen har en nuvarande och framtida ekonomisk trygghet och uppfyller sina behov.
  • Princip 5
Fortsätta eller stärka långsiktiga ekonomiska, sociala och miljömässiga fördelar från skogen. Skogsförvaltning är en aktiv process som måste inspireras till att använda skogens många produkter och tjänster på bästa möjliga sätt för att undvika slösaktig förbrukning av materiella resurser och garantera ett brett spektrum av miljömässiga och sociala fördelar.
  • Princip 6
Bibehålla eller återställa ekosystemet, dess biologiska mångfald, resurser och landskap. Viktigast av allt är att skogsbruket skyddar variationen bland levande organismer och de värden som kommer med den, naturliga värdefulla resurser som vatten och mark, och även bevarar livet för växter, djur och alla levande arter. 
  • Princip 7
Att ha en förvaltningsplan som implementeras, övervakas och dokumenteras i slutändan. Planen ska innehålla uppgifter om hur intensivt träden ska avverkas och vilka risker som är förknippade med detta. Skötselplanen bör uppdateras med hänsyn till de faktiska förhållandena i skogen.
  • Princip 8
Visa på framsteg mot förvaltningsmålen. Framstegen bör observeras och kontrolleras, vilket är acceptabelt och en nivå av skogsförvaltning. Poängen med att hålla reda på framstegen är att hjälpa till att förbättra och utvärdera skogstillståndet, skogsprodukterna, spårbarheten och de sociala och miljömässiga effekterna.
  • Princip 9
Bevara eller stärk de egenskaper som definierar skogar med högt bevarandevärde. Olika aktiviteter bör genomföras för att förhindra slösaktig användning av en resurs och tydliggöra vad skogarna ger oss. 
  • Princip 10
Planera och förvalta plantagen i enlighet med ekonomiska, sociala och miljömässiga perspektiv. Förvaltningen av skogen bör alltid ta hänsyn till FSC:s principer vid planering av skogens mål. Vi som företag är väl informerade om de regler och principer som FSC kräver och vi arbetar med tillverkare som köper alla sina pappersprodukter från FSC-certifierade företag.  Vi ser också till att de tillverkare som hävdar att de är FSC-certifierade följer dessa principer.

FSC vs Standard pappersprodukter

FSC ger dig många skäl till varför du bör välja certifierade produkter. Några av dessa skäl är:
  • Produkterna kommer från en förnybar resurs, och skogsbruket kommer inte att hugga ner mer trä än de kommer att återplantera.  
  • När det gäller vanliga byggmaterial anses FSC-certifierat skogsbruk också vara mycket mer effektivt när det gäller värmeisolering och har faktiskt värmeisoleringsegenskaper som är 5 gånger bättre än betong, 10 gånger bättre än tegel och 350 gånger bättre än stål.
FSC-certifiering hjälper dig att få kontakt med slutanvändaren, så att konsumenterna kan vara säkra på att de produkter de köper kommer från en ansvarsfull källa.  Vi på Limepack arbetar endast med EU-tillverkare, vilket säkerställer att många av de tillverkare vi arbetar med erbjuder FSC-certifierade produkter. Vi förser våra kunder med pappersmuggar som är tillverkade av växtbaserat papper och är märkta med FSC Mix, vilket innebär att de är tillverkade av papper eller trä från en blandning av kontrollerat trä och återvunnet material eller certifierade skogar.

FSC och FN:s utvecklingsmål

FN-målen skapas när många länder kommer överens om vilka mål de vill uppnå fram till 2030. De har tagit fram 17 mål som hoppas kunna förbättra världen i både sociala, ekonomiska och miljömässiga frågor.  FSC arbetar också för att förbättra några av FN:s mål. De mål som FSC strävar mot är också i linje med några av de mål som FN har satt upp, och det är särskilt mål 8 (Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt), 12 (Ansvarsfull produktion och konsumtion) och 15 (Livet på land). FSC arbetar konsekvent med dessa FN-mål genom att konsekvent utvidga sina principer om arbetstagares rättigheter, att inte hugga ner mer skog än vad som återplanteras och att certifiera produkter av återvunnet papper.   Genom att stödja FSC stödjer du också FN:s utvecklingsmål, vilket är viktigt att visa och komma ihåg för att påverka andra företag och nationer att vidta åtgärder för att uppnå utvecklingsmålen.

Standardträ och pappersprodukter

Standard pappersprodukter tillverkas av vilket träd som helst eller av trädprodukter som har återvunnits. Papperstillverkare som inte är FSC-certifierade har inte samma ansvar för miljön, arbetstagarnas rättigheter och för att stärka de lokala samhällena.  Tillverkare av standardpapper och FSC har samma fördelar, båda kan skapa återvinningsbara produkter men tillverkare av standardpapper behöver inte återplantera träden.  Skogar som inte är FSC-certifierade kontrolleras och dokumenteras inte lika mycket, vilket innebär att de inte kan kontrollera kvaliteten och säkerheten i skogen lika strikt som FSC-certifierade skogsbruk.  I det här exemplet kan det uttryckas som: Amazonas regnskog har drabbats av återkommande bränder under hela 2000-talet, och det kan hävdas att dessa bränder skulle inträffa lika frekvent även om skogen kontrollerades enligt FSC-standarderna. Det finns många exempel på hur FSC-certifieringen har haft ett positivt inflytande på skogsbruket. Bolivia har till exempel certifierat mer än två miljoner hektar av sina skogar enligt FSC, vilket har bidragit till att förbättra relationerna mellan skogsföretagen och lokalbefolkningen genom att skapa arbetstillfällen och hjälpa det lokala samhället.
Alla blogginlägg →