fbpx
← Tillbaka till bloggen

Vad är RGB/Hexadecimala färger?

Av Steffen Andersen · 9. maj 2020

RGB-färger är den överlägset mest använda färgprocessen och är en färgprocess som du möter många gånger under dagen, du ser den varje gång du tittar på en skärm, oavsett om det är en tv, telefon eller dator. Vill du veta mer om vad RGB står för, hur färgprocessen fungerar, hur färgerna visas på skärmar och mer om vad RGB-färger används till? Då kommer vi att ta upp allt detta i följande artikel.

Anledningen till att RGB-färger kallas RGB är att det står för röd, grön och blå färg. Det kan tyckas konstigt att det är dessa tre färger som systemet kallas för, men det beror på att rött, grönt och blått är de primära färgerna i systemet. De tre färgerna kan kombineras till vilken färg som helst som du behöver få visad. Färgens intensitet beror på intensiteten i antingen blått, rött eller grönt. Att kunna styra färgens intensitet genom att lägga till mer eller mindre av en av de tre färgerna är mycket viktigt för grafiska formgivare när de skapar unika mönster.

Eftersom färgprocessen fungerar så att den blir mer intensiv/lysstark ju mer färg man tillsätter, betyder det att om man vill ha en ren vit färg måste man tillsätta alla färger med maximal intensitet (100 %). Men om du lägger till både rött, grönt och blått med lägsta intensitet (0 %) får du den rena svarta färgen.

Anledningen till att det fungerar på detta sätt är att RGB är en additiv färgprocess, där färgerna blir ljusare ju mer intensitet som tillsätts. Detta står i kontrast till CMYK-färgprocessen där färgerna blir mörkare ju högre intensitet man lägger till färgerna.

Hexa-färger kontra RGB-färger

RGB-färger kan också kallas hexadecimala färger eller förkortas hexafärger. Det finns en liten skillnad mellan hexadecimala färger och RGB-färger – det är bara hur färgkoden visas när man gör designen. Hexadekvatfärgen skrivs med # och sedan en sexsiffrig kod som kombinerar bokstäver och siffror, medan RGB-färgen anges som koordinater, till exempel 255, 91, 51.

De tre olika siffrorna i RGB-koden är det som bestämmer intensiteten för varje färg, röd, grön och blå. Intensitetsintervallet går från 0 till 255, vilket innebär att 255 är den högsta intensiteten och 0 är den lägsta intensiteten. Så om du vill ha den renaste röda färgen skulle den vara (255, 0, 0, 0), den renaste gröna färgen skulle vara (0, 255, 0) och den renaste blå färgen skulle naturligtvis vara (0, 0, 255). Anledningen till att RGB-färgerna anges som denna kod är att RGB-färgerna är den mest använda färgprocessen vid utformning av programvara, och dessa koder är lätta att integrera i programkoden.

Var används RGB-färger?

Som skrivits i början av denna artikel används RGB-färger för att visa bilder, videor eller andra element på en upplyst skärm, t.ex. monitorer, surfplattor, smartphones osv. RGB-färgerna används i allmänhet av nästan alla digitala medier som använder upplysta färger, vilket innebär att de även används av kameror och skannrar.

Med RGB-färger kan du skapa alla färger som du vill, så hur specifika färgerna visas och hur många färger som visas i en bild beror på kvaliteten på din bildskärm och upplösningen filen sparades i. Att arbeta med RGB-färger är det perfekta sättet att börja arbeta med design och utveckla grafiska element. Det enda du måste komma ihåg är att CMYK-färger inte kan visa specifika färger som RGB-färgsystemet.

RGB-färgprocessen kan inte användas för utskriftsändamål, t.ex. flygblad och andra fysiska föremål.

Hur visas RGB-färger?

RGB är det mest använda sättet att visa färger på skärmar och det görs med hjälp av RGB-blixtar. RGB-lysdioderna lyser upp skärmar, men om du ser en spelardator och ser några olika ljus komma ut ur den är det också RGB-lampor som gör det. RGB-ljus används till mycket mer än bara digitala saker, utan det kan också användas i lampor, fläktar och neonljus. Det fina med RGB-ljuset och färgerna är att du kan välja att lysa som flera färger eller bara en enda, beroende på vad du tycker är snyggt.

Hur fungerar RGB-ljuset sedan? Det fungerar faktiskt väldigt enkelt och det hela går tillbaka till att RGB-ljuset fungerar med de tre färgerna rött, grönt och blått. När RGB-ljuset tillverkas är det tre olika färgade lysdioder som sätts ihop, och du kanske redan har gissat vilka färger, ja det är naturligtvis en röd lysdiod, en grön lysdiod och en blå lysdiod.

När de tre lysdioderna kombineras fungerar de precis som vanliga RGB-färger och kan bilda nästan alla färger som du vill ha och naturligtvis återspegla de RGB-färger som du har valt för utformningen av din webbgrafik. En av anledningarna till att RGB-ljuset har blivit så populärt när det används för att inte bara visa element på skärmar är att det är mycket lätt att personifiera.

Hur är RGB-ljusen uppställda när de ska visa grafik på monitorer, tv-apparater eller andra storbildsskärmar? Det visas genom att varje pixel (de små prickarna som du kan se på bilder om de har låg upplösning) i grafiken är tre små och mycket nära varandra liggande röda, blå och gröna ljuskällor. När man tittar på detta på normalt betraktningsavstånd kan ögat inte se att det faktiskt rör sig om tre olika färgkällor. Alla dessa pixlar bildar tillsammans den bild, grafik eller video som visas på skärmen.

Något mer

RGB-färgprocessen är ett mycket anpassningsbart färgsystem som kan användas i många olika sammanhang, vilket också gör det till det mest använda färgsystemet och ett som påverkar vår vardag utan att vi vet om det. Om du har några andra frågor om RGB-färger, eller om det är något som vi inte har förklarat tillräckligt, får du gärna höra av dig till oss.

Content and Marketing Manager at Limepack

Alla blogginlägg →