fbpx
← Tillbaka till bloggen

Allt om CMYK-färger

Av Steffen Andersen · 10. juni 2020

Färgsystemet CMYK är utan tvekan det mest använda för offset och digitaltryck. Det kan användas till att trycka en flyer med ett politiskt uttalande eller en poster som gör reklam för en konsert i närheten, men det kan också vara papper tryckt från din egen printer, vilket betyder att det är en färgprocess som du möter i stort sett varje dag. Är du intresserad av att veta mer om vad CMYK betyder, hur processen fungerar och hur färgen ser ut på tryckta produkter? Då har du kommit helt rätt, vi kommer att täcka allt i denna artikel!

Färgsystemet CMYK står för Cyan, Magenta, Yellow och Key, och namnet representerar fyra färger primärt, som i sin tur kan blandas ihop till nästan 70% av alla de färger som är synliga för det mänskliga ögat. CMYK-färger kan både benämnas 4-färgstryck och fullfärgstryck, anledningen till att det kallas 4-färgstryck är just för att den använder fyra färger som sina primärfärger. Anledningen till att det kallas för fullfärgstryck är att processen gör att du kan använda många färger i designen, utan att betala någon extra kostnad.

Du kanske undrar varför just dessa fyra färger är grundfärgerna i CMYK, och varför inte fler färger används så att mer än 70 % av alla färger skulle kunna matchas? Anledningen är att  till dessa färger är prisvärda eftersom de fyra färgerna Cyan, Magenta, Yellow och Key tillsammans är ett prisvärt sätt att få det bredaste färgspektrumet som möjligt för tryck. Färgspektrumet hade såklart varit större med fler färger som grundfärger, men priserna hade också varit högre i jämförelse.

Idag är det dock möjligt för stora tryckerier, speciellt inom industritryck, att använda tryckmaskiner som kan trycka med upp till åtta färger. Den största anledningen för att detta används är med anledning av att öka färgspektrat, särskilt när det kommer till att uppnå ljusare färger. Företag som dessa använder dock normalt sett Pantone-färger som färgsystem.

Hur blandas CMYK färger?

När man säger att färgerna blandas, låter det lite som att de hälls ned i en stor hink och blandas ihop. Så är inte fallet när det gäller att blanda CMYK-färger, utan färgerna blandas genom att många små enfärgade prickar droppas tätt intill varandra på ark. Färgerna blandas alltså inte överhuvudtaget, utan är riktigt små prickar av cyan, magenta, yellow eller key. Eftersom prickarna är så små får det faktiskt våra ögon och hjärna att bearbeta prickarna så det ser ut som de färger och den design vi ville ha.

Hur fungerar tryck med CMYK?

När man använder CMYK-färger för att skapa önskad design eller färg, så blandas CMYK-färgerna ihop, och genom subtraktiv syntes skapas färgerna som behövs i trycket. Den subtraktiva syntesen är en process där primärfärgerna (cyan, magenta, yellow och key) trycks på arket som fyllmedel. När ljuset träffar arken med färgerna passerar det genom var och en av färgerna, och varje gång det passerar genom en färg absorberas en del av ljuset av bläcket. Det återstående ljuset reflekteras sedan av det vita arket och detta ljus är det som visar färgerna. Det betyder att intensiteten i färgerna är det som avgör hur mörka färgerna ska bli. Så om ingen färg läggs till på trycket blir det helt vitt, och om alla fyra färgerna läggs till med högsta intensitet blir trycket svart. Denna process står i kontrast till processen med RGB-färger, där ju mindre färgintensitet som används desto mörkare blir färgerna.

Hur fungerar CMYK-färgkoder?

När du gör en design eller en tryckfil med CMYK-färger är det viktigt att veta hur CMYK-färgkoderna fungerar – lyckligtvis är det ganska enkelt! Eftersom fyra färger används för att göra designen, är intensiteten på färgen det som vi kan kontrollera. Intervallet på intensiteten går från 0 till 100, vilket betyder att 100 är den högsta intensiteten och 0 är den lägsta intensiteten. Om du vill ha den renaste cyanen skulle CMYK-koden vara C100, M0, Y0, K0, där samma princip gäller för resten av färgerna. Det enda undantaget är svart, där den renaste svarta färgen har färgkoden C100, M100, Y100, K100. Detta förklaras av den subtraktiva syntesen eftersom trycket blir mörkare ju högre färgintensitet.

Vart används CMYK färger

Som tidigare nämnt, används CMYK-färger för tryck på papper och särskilt vitt papper. CMYK är den vanliga processen för skrivare i hemmet, men den används också av många tryckerier för att skriva ut flygblad, affischer och diverse andra projekt. På grund av den låga kostnaden för CMYK implementerar många tillverkare av tryckta förpackningar denna färgprocess, så att den kan erbjuda deras kunder lägre kvantiteter.

CMYK-färgsystemet är fungerar inte för tryck på andra material än papper, eftersom dropparna i bläck måste placeras väldigt exakt för att designen ska se bra ut. Då är material som plast och metall är mycket svåra att trycka på och ofta, fastnar inte trycket innan pressen appliceras.

Content and Marketing Manager at Limepack

Alla blogginlägg →