fbpx
← Tillbaka till bloggen

Vad är Pantone-färger?

Av Steffen Andersen · 12. maj 2020

Pantone-färger är ett vanligt färgsystem när det gäller industriellt tryck, särskilt på båtar, bilar och andra föremål där man vill få mer specifika färger tryckta på ytan. Det är också det enda färgsystem där man kan ta patent på en viss färg, så att man är det enda företaget som får använda den specifika färgen. Det danska fraktföretaget Maersk har patent på sin ljusblå färg.  I den här artikeln kommer vi att gå in på djupet om vad Pantone-färger är, och vad som gör att de kan göra så specifika färger och hur de trycks på föremål.

Anledningen till att Pantone-färger kallas så är att Pantone-färgerna tillverkades av ett företag som heter Pantone, och det var också detta företag som uppfann Pantone Matching System. Pantone Matching System skapades för att designers, företag och andra intresserade parter skulle kunna vara säkra på att den färg de valde skulle vara densamma på alla deras plattformar. Detta innebär att när människor hänvisar till en Pantone-färg är det de färger som anges i Pantone Matching System, så Pantone-systemet är i första hand gjort för att göra det enkelt för designers att kommunicera med varandra.

Pantone matchningssystem är ett ständigt utvecklande färgsystem, för att göra färgerna mer och mer specifika. När Pantone Colour Matching System uppfanns hade det 1114 färger, och i dag har det mer än 3000 olika Pantone-färger med en specifik Pantone-kod, som kan användas för tryckning.

Hur blandas Pantone-färgerna?

Pantone-färgerna i Pantone Matching System framställs genom att man blandar spotfärger. Spotfärger kallas också för enfärgade färger, som är en färg som både kan vara ren och blandad, så länge det bara är en färg. Pantone Matching System fungerar med en palett av 18 spotfärger, och dessa färger blandas sedan med hjälp av en egen unik bläckformel som utvecklats av Pantone. Processen är mycket lik den som när man arbetade med färger när man var barn, men Pantone-formeln är mycket mer exakt.

Eftersom själva kärnan i Pantone Matching System är Pantone-färgernas noggrannhet måste de tillverkare som använder Pantone-färger också ha en licens från Pantone. För att behålla licensen måste tillverkarna årligen lämna in prover av de 18 grundfärger som de använder för att blanda färgerna.

När det gäller tryckning av de blandade Pantonefärgerna är det faktiskt ganska lätt att göra för både små och stora produktionsanläggningar. För de mindre tryckerierna är standarden att blanda Pantonefärgerna för hand, medan de stora tryckerierna har maskiner som kan blanda Pantonefärgerna innan trycket appliceras på föremålen.

Hur fungerar Pantone-färgkoder?

När du gör en design- eller tryckfil som använder Pantone-färger måste du känna till koden för den Pantone-färg som du vill ha i din design. Systemet för att skriva ut bläcket på papper hänvisas till med hjälp av ett tre- eller fyrsiffrigt nummer följt av C eller U. Detta avser färger som kan användas på papper som är bestruket/glänsande papper, och U avser naturligtvis papper som är obestruket. Det finns också vissa Pantone-färger som hänvisas till de namngivna färgerna, t.ex. de 18 basfärgerna som Pantone Reflex Blue C.

Eftersom Pantone Matching System är skapat för att göra det enkelt att matcha mycket specifika färger finns det naturligtvis många variationer av dessa nummer och hur de används. Till exempel är Pantone Metallics ett tre- eller fyrsiffrigt nummer som börjar med ”8”, och om det gäller Premium Pantone Metallics är det ett tre- eller fyrsiffrigt nummer som börjar med ”10”. Om Pantone-färgerna ska användas av plastsektorn är början på det tre- eller fyrsiffriga numret normalt ”Q” eller ”T”. Detta innebär att bokstaven eller siffran före det tre- eller fyrsiffriga numret anger vad Pantone-färgen kommer att användas till och vad den ska användas till.

CMYK- och Pantone-färger

Tryckerier har ofta möjlighet att välja mellan att använda Pantone- och CMYK-färger, och det finns främst två saker som de tar hänsyn till. Den första och förmodligen viktigaste är hur specifika färgerna kan vara eftersom CMYK-färger endast kan visa 70 % av alla färger som är synliga för det mänskliga ögat, medan Pantone-färger kan visa mycket fler färger och särskilt ljusa färger. Det andra är hur många färger som behöver tryckas i designen eftersom CMYK använder 4 basfärger för att skapa ett brett spektrum av färger och du kommer att kunna välja så många av dessa färger som möjligt utan någon extra kostnad. Men med Pantone-färger blandas färgerna individuellt och du skulle då betala för varje färg du väljer att ha i designen.

Var används Pantone-färgerna?

Som vi skrev i början används Pantone-färger främst för tryckning på transportfordon, t.ex. lastbilar, båtar osv. De används dock också för tryck på förpackningar, textilier och andra produkter som inte är enkla och lätta att trycka på. Detta beror på att Pantone-färgerna inte är blandade när de sätts på produkten, utan färgerna har blandats innan de berörs, vilket gör dem mer specifika. 

En del tillverkare använder också Pantone-färgerna för att hålla tryckkostnaden låg genom att välja att bara trycka en färg, medan tillverkarna med CMYK-färger alltid skulle kunna trycka fler färger i trycket, så startkostnaden skulle bli högre.

Content and Marketing Manager at Limepack

Alla blogginlägg →