fbpx
← Tillbaka till bloggen

Tryckprocessen för rotogravyr – Vad är den?

Av Steffen Andersen · 13. maj 2020

Rotogravyrtryck är inte en särskilt vanlig tryckprocess, och det beror främst på att startkostnaden är mycket hög och att tillverkningen av tryckcylindrarna är ganska lång. Detta innebär att leveranstiderna för produkter när man använder denna process blir ganska långa. Rotogravyrprocessen är dock dominerande när det gäller att producera högkvalitativa tryck i större kvantiteter. I den här artikeln kommer vi att gå på djupet med processen, vad den används till och jämföra den med några av de andra tryckmetoderna. 

Hur fungerar den?

Vid rotogravyrtryck används inte tryckplåtar utan grafiken graveras direkt i en metallcylinder. Metallcylindrarna överför trycket direkt på de tryckta objekten.

Grafiken etsas på ytan med hjälp av syror. Syrorna skapar mönstret för designen och beroende på mönsterdjupet eftersom det är mönstret som håller fast bläcket och mönsterdjupet är avgörande för hur intensiva färgerna blir. Mönstrets djup kan lätt variera, så hur intensiva färgerna ska vara i grafiken kan lätt variera. Tillverkningen av cylindrarna med grafiken är ganska långvarig och eftersom de tillverkas med syra måste de kylas ned under en tid innan de kan användas vid tillverkningen av trycksaker.

Det måste tillverkas en tryckcylinder för varje färg som behövs i designen. Tryckprocessen kan både använda CMYK- och Pantone-färger i trycket. Tryckcylindrarna placeras i färgen, så att bläcket läggs direkt på cylindrarna. För att se till att endast mönstret skrivs ut på föremålen finns det en skrapa som kallas ”rakkniv” och som tar bort bläcket från cylindern på de områden som inte är tryckta. Det är därför som djupet på mönstret på cylindrarna är så avgörande för tryckprocessen.

Det finns en cylinder ovanpå gravyrcylindern som är den som överför det objekt som behöver tryckas till gravyrcylindern så att den får trycket. Den kallas för avtryckscylindern och det är också den som ser till att det tryckta objektet går vidare till nästa färg i tryckprocessen.

Vad används den främst till?

Rotogravyrtrycksprocessen används främst för att trycka på tapeter eller presentpapper. Men den kan också användas för att trycka etiketter, förpackningar och andra produkter som vill ha ett mer unikt tryck. Vi samarbetar inte med några tillverkare som använder denna tryckprocess eftersom den inte används så mycket. I allmänhet är tryckprocessen ganska anpassningsbar och effektiv för produkter i stora mängder, men på grund av höga startkostnader används den för lyxigare produkter.

Rotogravyr vs flexotryck

Både rotogravyr- och flexotryck används för tryckning i stora mängder och de är mycket effektiva tryckmetoder. De skiljer sig dock mycket åt i de branscher där de används:

  • Flexotryck används främst inom förpackningsindustrin, och särskilt när det gäller tryckning på mer komplexa ytor som plast och metall.
  • Flexotryck används oftare än rotogravyr på grund av den lägre kostnaden för tryckplåtarna.
  • Båda tryckmetoderna kan använda CMYK- och Pantone-färger, men som standard används Pantone-färger.

Rotogravyr och tampotryck

Medan tampotryck är en av de mest använda tryckmetoderna är rotogravyr en av de minst använda tryckmetoderna, men det är ändå viktigt att känna till skillnaderna mellan tryckmetoderna:

  • Tampotryck är utmärkt för tryckning på mer konvexa ytor, medan rotogravyr främst används för tryckning på papper.
  • Rotogravyr är utmärkt för stora kvantiteter där tampotryck används för tryckning i mindre kvantiteter.
  • Båda använder Pantone-färger som standard färgsystem.
  • Uppställningskostnaden för rotogravyrtryck är mycket hög.

Rotogravyr och offsettryck

Offsettryck är den mest använda tryckmetoden när det gäller tryck på papper och används av tryckerier, där rotogravyr är den riktigt minst använda metoden. Låt oss titta på några av skillnaderna och likheterna:

  • Båda tryckmetoderna kan använda CMYK- och Pantone-färger.
  • Offsettryck använder tryckplattor av aluminium, medan rotogravyr använder tryckcylindrar som trycker direkt på pappret.
  • Rotogravyr används för mycket stora kvantiteter, och det ska ofta tryckas ett par miljoner innan det är mer kostnadseffektivt än offsettryck.
  • Efterbehandlingen och avkylningsprocessen för rotogravyr ger ett mer glamoröst utseende. 

Om du vill veta mer om offsettryck har vi gjort en artikel som går igenom hela processen.

Rotogravyr vs boktryck

Dessa två tryckprocesser är förmodligen de två minst använda tryckmetoderna av tryckerier och i allmänhet. Låt oss därför ta en titt på några av skillnaderna och likheterna:

  • Rotogravyr och boktryck är två mycket motsatta tryckmetoder, eftersom boktryck är avsett för mycket små kvantiteter och rotogravyr för mycket stora kvantiteter.
  • Båda tryckmetoderna kan använda CMYK- och Pantone-färger.
  • Rotogravyr ger ett rent och mycket professionellt utseende, medan boktryck är mer autentiskt och ger ett mer personligt utseende i tryckprocessen.
  • I boktryck avmönstras normalt grafiken.

Vill du veta hur man trycker med boktryck, läs då vår artikel om det här.

Rotogravyr och digitaltryck

Rotogravyrtryck och digitaltryck används båda primärt för att trycka på papper, men mer än så har digitaltryck inte mycket gemensamt. Så låt oss gräva i några av skillnaderna:

  • Digitaltryck är bäst för tryckning i små mängder, medan rotogravyrtryck används för mycket stora mängder och ofta många miljoner.
  • Rotogravyr kan också användas för att trycka på andra material och tjockare pappersmaterial än digitaltryck.
  • Sist men inte minst använder digitaltryck CMYK-färger som standard, medan rotogravyr använder Pantone-färger.

Vi har gjort en artikel som beskriver hela digitaltrycksprocessen.

Content and Marketing Manager at Limepack

Alla blogginlägg →