fbpx
← Tillbaka till bloggen

Tryckmetoder för pappersmuggar med logo

Av Steffen Andersen · 14. september 2023

Det finns många olika sätt att trycka dina pappersmuggar på, och vilken metod som används är ofta relaterat till vilka färgkombinationer som erbjuds av de olika tillverkarna. Det handlar om huruvida du måste betala mer för vissa färger på din pappersmugg, eller om du kan välja vilka färger du vill utan extra kostnad.

Det finns många åsikter om de olika tryckmetoderna och vilka som är bäst. Vi har själva valt att använda offsettryck, eftersom tryckplåtarna är billigare och det gör att vi kan erbjuda konkurrenskraftiga priser för både mindre och större upplagor. Offsettryck är också den vanligaste tryckmetoden för pappersmuggar. Flexotryck liknar offsettryck eftersom själva tryckmetoden är likadan för båda typerna. Skillnaden är att flexotryck går snabbare, och tryckplåtarna är därför betydligt dyrare jämfört med offsettryck. Några få tillverkare använder digitaltryck eftersom denna metod lämpar sig väl för mindre upplagor och kan garantera snabb leverans till ett bra pris. Tampotryck används ofta för plastmuggar, men är inte särskilt vanligt för pappersmuggar. Det beror på att det är långsammare och ger mindre precision jämfört med andra tryckmetoder för flerfärgstryck. Denna korta introduktion till de olika tryckmetoderna leder oss vidare till de olika färgalternativ som används. Pantone- eller CMYK-färger är de två vanligaste typerna. Vi använder främst CMYK-färger på alla våra pappersmuggar, men vi har också möjlighet att använda Pantone-färger för vissa nyanser som är svåra att få fram genom att använda CMYK.

Table of Contents

CMYK

CMYK är ett färgsystem som baseras på primärfärgerna – Cyan, Magenta, gul (Yellow) och Key (svart). Dessa fyra färger används vid fyrfärgstryck och kan blandas till nästan vilken nyans som helst. Alla färger i CMYK-skalan anges med den procentuella mättnadsgraden för varje basfärg. Till exempel skulle klarröd vara: Cyan = 0%, Magenta = 100%, Gul = 100%, Grundfärg = 0%. Med andra ord erhålls färgerna i det tryckta materialet genom att justera procentsatserna upp och ner för alla fyra CMYK-värdena. På så sätt kan du få den färg du vill ha utan att behöva betala något extra.
Cmyk colors dribbble

Pantone

Pantonefärger är standard inom den grafiska sektorn. Pantonefärger har speciella pigmentblandningar från olika färger och är bättre lämpade för att visa mättade färger eftersom varje färg har sin egen unika pigmentblandning. Pantonefärger består av ett bestämt antal färger. Vissa färger och nyanser (t.ex. orange) är svårare att trycka/uppnå med CMYK, och det kan därför vara en god idé att trycka dessa som separata Pantone-färger. Andra färger, t.ex. neon- och metallfärger, är helt omöjliga att trycka med CMYK och trycks därför alltid som separata Pantone-färger. När man använder Pantone-färger är det standard att alla olika färger i trycket räknas samman, och därför är det ofta nödvändigt att betala för extra färger för att få den design man vill ha. CMYK RGB Pantone colorspace Det finns inget entydigt svar på vilken färgdesign för dina pappersmuggar som är det bästa alternativet. Vissa kan uppnå vad andra helt enkelt inte kan. Det som är bra med CMYK-färger är att du kan få med de flesta färger i din design utan att behöva betala något extra. Det finns dock vissa färger som CMYK inte kan producera (t.ex. orange, neon och metallfärger) och för vilka det är nödvändigt att använda Pantone-färger.

Content and Marketing Manager at Limepack

Alla blogginlägg →