fbpx
← Tillbaka till bloggen

Prägling och embossing – vad är det?

Av Nikita Nielsen · 20. maj 2020

Det finns andra sätt än att bara använda designen för att få dina tryckta artiklar att sticka ut. En av metoderna är att använda embossed tryck eller debossed tryck. När du använder någon av dessa metoder kostar det vanligtvis lite extra, men många företag och särskilt exklusivare takeaway-butiker får sina pappersmuggar gjorda med embossed tryck. Vi kommer i den här artikeln att gå igenom vad det innebär att få trycket med embossed- eller debossed tryck och hur processen fungerar. 

Embossed tryck

Låt oss börja med att klargöra vad embossed tryck faktiskt innebär – det är en sorts pressmetod som görs på papper och som ger en tredimensionell design. Det kan göras både som en design, logga eller en annan bild. Det tredimensionella elementet görs genom att höja nivån på grafiken, så att det sticker ut jämfört med resten av pappret. Embossed tryck ger en mer modern och exklusivare look. 

Debossed tryck

Som du kanske redan listat ut, är debossed tryck motsatsen till embossed tryck. När denna metod används är trycket pressat ned på ytan, så att trycket är lägre ned än nivån på resten av pappret. Metoden ger en mer autentisk och old-school look, precis som när skrivmaskiner användes tillbaka på den gamla tiden. 

Metoden kan användas på en rad olika material, såsom papper, plast och metall. Däremot är den vanligast använd på papper då press-mekanismen måste förstärkas mycket för användning på andra material såsom plast och framförallt metall.

Hur gör man embossed och debossed tryck?

För att göra embossed eller debossed tryck använder tryckmaskinen en motform, som utgörs av två metallplåtar som skärs i trycket som du vill ha embossed eller debossed. Det betyder att det kommer att finnas en form på varje sida av materialet, så den kan antingen används för att tryckas ned eller höjas upp. Motformen formas vanligtvis via fotoetsning till den önskade grafiken.

Den övre formen kan sedan antingen trycka in i materialet som en stämpel, med formen under den andra sidan som stöd så att materialet inte går sönder, och sedan låta det vara och det har sedan skapat ett “debossed” tryck. Eller så kan den trycka in i materialet och få den övre formen att fästa vid materialet via värme, och trycka från formen på andra sidan, metoden kan sedan höja det stämplade området, vilket gör att trycket blir embossed. Embossed tryck kan antingen göras till en-nivå eller på flera nivåer. Enkelnivån höjer hela stämpelområdet till samma höjd, medan om du vill ha trycket i flera nivåer, kan det redan upphöjda trycket höjas ytterligare en nivå för att göra det dubbelt embossed.

Sammanfattning

Embossing och debossing är det perfekta sättet att få dina tryckta produkter att sticka ut, och det är ett jättebra verktyg att använda i din designprocess. Det kan användas för att ge ditt varumärke den old-school look du är ute efter, eller en mer exklusiv look med klass. Vi har några kunder som har gjort sina pappersmuggar med embossed tryck. Den enda nedsidan med denna typ av tryck är att det är ganska dyrt att göra då uppläggningskostnaderna är rätt höga.

Alla blogginlägg →