fbpx
keyboard_backspaceTillbaka till bloggen

Ett biologiskt nedbrytbart & C02-minskat val

Av Tove Nordmark · 16. juni 2020

Det är ingen nyhet att klimatförändringar, hand i hand med produktens miljövänlighet står högt upp på dagordningen för många konsumenter och politiker. De flesta tillverkare av pappersmuggar i Europa erbjuder därför ett biologiskt nedbrytbart substitut.

I denna text förklarar vi vad detta innebär i praktiken. Utöver BIO-aspekten så har du även möjlighet att välja pappersmuggar miljövänligare än de flesta på marknaden då de har ett minskat koldioxidutsläpp i samband med produktion och transport inom Europa. Mer om detta kan du läsa om i detta inlägg!

Biologiskt nedbrytbart

Konventionella pappersmuggar har ett tunt lager olja i materialet för att säkerställa att inget läckage sker. I biologiskt nedbrytbara muggar, även kallat BIO-pappersmuggar, ersätts detta lager med en rapsolja som i detta sammanhang går under benämningen PLA. Genom att byta ut PE-plasten mot så kallad PLA-plast blir pappersmuggen biologiskt nedbrytbar – men minst lika vätsketålig. En BIO-mugg bör återvinnas på speciella industriella kompostanläggningar då den inte bryts ned ute i skog och mark. Saknas dessa komposteringsmaskiner så skickas muggarna till förbränning. 

This image has an empty alt attribute; its file name is onsk-paper-cups-1024x870.jpg
© Limepack. ØNSK pappersmugg med tryck

En annan bra grej med nedbrytbara pappersmuggar är det minskade CO2-utsläppet vid dess produktionsprocess. Mindre koldioxid förbrukas i produktionen av rapsolja jämfört med vanlig olja. Dessutom släpps mindre koldioxid ut i samband med förvärvet av rapsolja.

Vi på Limepack erbjuder möjligheten att välja biologiskt nedbrytbara pappersmuggar med eget tryck. Dessa är något dyrare beroende på hur tjockt papperslager du önskar (enkelvägg eller dubbelvägg).

FSC®

Till att börja med: Hur blir en produkt FSC-certifierad? För att en produkt ska bli FSC-certifierad måste både fabrik och pappret som produkten är tillverkad av vara certifierade av denna organisation. Pappret blir FSC-certifierat om det har framtagits under specifika förhållanden där produktionen inte är på bekostnad av skogen, djurlivet, växtligheten eller lokalbefolkningen i skövlingsområdet. Det finns tre typer av FSC-certifieringar för en produkt. Först ut är FSC 100%, vilket innebär att samtligt material kommer från FSC-certifierade, välskötta skogar. FSC Recycled är näst på tur. Denna märkning innebär att allt papper är återvunnet. Sist men inte minst är FSC Mix. FSC Mix betyder att materialet kommer från blandade källor –  däribland FSC-certifierade skogar, återvunnet material och kontrollerat trä.

En fabrik kan bli FSC-certifierad när den överensstämmer med standarden i FSC-STD-40-004 (V3-0) SPÅRBARHETSCERTIFIERING (COC). Detta säkerställer att fabriken arbetar uteslutande med skogsbaserade varor som uppfyller FSC:s principer.

Limepacks tillverkare använder sig av FSC Mix-papper till BIO-certifierade pappersmuggar. Fabrikerna i sin tur är certifierade och uppfyller FSC-standarderna. Dina pappersmuggar med tryck kommer att  tillverkade av FSC Mix-papper om du väljer att köpa BIO-pappersmuggar.

Vi är FSC-certifierade enligt FSC® C132484, SCS-COC-005763-BC.

Transport

Tidigare beställde de allra flesta företag sina to-go förpackningar (särskilt pappersmuggar) från Asien. Än idag görs de flesta större beställningar av pappersmuggar från tillverkare i Asien. Transporten av förpackningarna med bland annat fartyg från Asien till Europa släpper ut avsevärt mer CO2 än godstransport med lastbil från en tillverkare i Europa.

På Limepack har vi valt att samarbeta med närliggande grannar i Europa. Detta säkerställer fantastiska priser både för små och stora ordrar samt snabb leverans (utöver det minskade utsläppet). Med Europatillverkade produkter släpps mindre CO2 ut och du får dina högkvalitativa produkter i mindre kvantiteter till lägre pris – en klassisk “win-win”.

Swedish country manager at Limepack

Alla blogginlägg arrow_forward
Gå till Limepack
Följ oss på