fbpx
← Tillbaka till bloggen

Världen runt plastmuggar

Av Rebecca O'Connor · 8. december 2022

När det kommer till förpackningar är plast ett av de material som diskuteras allra mest. Det finns många olika åsikter, vilket är en av anledningarna till varför det diskuteras så mycket. Är det bra eller dåligt för miljön? Hur hållbart är materialet?

Eftersom att plast är ett av de slitstarkaste materialen erbjuder vi på Limepack ett antal olika plastförpackningar. Vi är medvetna om att det då givetvis gör oss mer eller mindre partiska när det gäller plastens för- och nackdelar. I det här inlägget har vi försökt samla alla möjliga frågor relaterade till plastmuggar för att belysa materialets påverkan. Vi kommer att gå igenom olika typer av plast, hur plast- och plastmuggar tillverkas och hur deras livscykel ser ut.

Hur tillverkas plast?

Hur plast tillverkas beror på vilken typ av plast som används vid produktionen av plastmuggarna. Så, låt oss börja med att gå igenom de tre olika typerna av plast som används vid tillverkning av plastmuggar. Den typ av plast som används vid tillverkningen har således ett stort inflytande på dess miljöpåverkan (vi kommer att gå in djupare på detta område senare). De tre olika typerna av plast är PET, rPET och PLA-plast.

PET-plast

PET står för polyetylentereftalat, vilket är den allra vanligaste typen av plast. Denna typ av plast används framförallt för flaskor och mer flexibla plastprodukter då den är riktigt slitstark. Återvinns denna typ av plast på rätt sätt kan den reproduceras om som rPET. Det är också det mest använda materialet vid tillverkning av plastmuggar eftersom att materialet är godkänt för kontakt med livsmedel.

Plasten är tillverkad av naftaolja som är en fraktion av råolja. Den tillverkas under en raffineringsprocess där oljan delas upp i nafta, väte och andra fraktioner. Oljeextraktet nafta blir sedan plast genom en process som kallas polymerisation. Processen ansluter eten och propen för att bilda polymerkedjor som i sista ledet blir det som PET-plasten är tillverkad av.

rPET-plast

rPET står för återvunnet polyetylentereftalat, och det är den vanligaste typen av återvunnen plast. Den tåliga PET-plasten gör det enkelt att återvinna den samtidigt som en hög kvalitet kan säkerställas. Återvunnen PET blir en allt vanligare plasttyp rent generellt, och allt fler företag strävar efter att tillverka sina produkter i rPET istället för PET. Detta gäller särskilt för byggbranschen där till exempel allt fler fönster är tillverkade av rPET-plast.

När PET-materialet har sorterats mals det ner till partiklar som kallas plastflingor, lite som motsvarigheten till pappersmassa. Renheten och hur väl dessa plastflingor är pervade och hur väl de tvättas och sköljs från bakterier kommer att avgöra kvaliteten på den återvunna plasten. Innan materialet torkas och görs redo att användas vid tillverkning av nya produkter går det igenom en process som avlägsnar icke-smältande föroreningar.

PLA-plast

PLA är en förkortning för PolyLacticAcid som är ett slags bioplast. Det är den mest använda bioplasten i världen. PLA-plast används ofta som material till förpackningar, konstruktioner och andra produkter för detaljhandel. Vi kommer att dyka djupare i dess miljövänlighet senare i detta inlägg. Limepack kan som exempel både göra pappersmuggar och plastmuggar med PLA-plast. Ett av de största problemen för PLA-plast är att utbudet är mycket lägre än efterfrågan, vilket gör att dess pris är högre än både PET och rPET-plast.

PLA-plast är en polyester som produceras av växtbaserade material – majsstärkelse eller sockerrör. När dessa material används vid tillverkning av PLA-plasten finns det ett par steg att ta sig igenom. Materialen som används går först igenom våtmalning, där stärkelsen separeras från resten av materialet som extraheras från växtmaterialet. Stärkelsen blandas sedan med syra eller enzymer och hettas sedan upp. Majsstärkelsen blir då D-glukos, genomgår en fermenteringsprocess, och omvandlas slutligen till en mjölksyra.

Hur tillverkas plastmuggar?

När det gäller tillverkning av plastmuggar och hur de tillverkas spelar det faktiskt roll om det är engångsmuggar eller återanvändbara plastmuggar. Du kanske också känner till återanvändbara plastmuggar vid namnet hårdplastmuggar. Typen av plastmugg påverkar inte bara hur de tillverkas, utan även vilka miljöeffekter och användningsområden de har.

Plastmuggarna tillverkas genom en process som kallas formsprutning, där plastmaterialen blandas med vätskor och tillförs i mallen för plastmuggen som bestämmer muggarnas storlek och tjocklek. Formsprutningsprocessen börjar med att råmaterialet läggs in i en maskin som kallas för tratt. Maskinen blandar egentligen bara konsekvent den sorts plast med andra material som behövs för att forma slutresultatet. När materialen har blandats hälls de i mallarna och när de har rätt tjocklek och storlek stannar de i mallen och svalnar. Det sista steget är att långsamt värma upp plastmuggarna upp för att avlägsna gjutningen från ytan.

Det som avgör huruvida en plastmugg blir en engångsmugg eller återanvändbar mugg har att göra med de mallar som tillverkaren använder. Dessa mallar är ofta avancerade och resurskrävande vilket har lett till att tillverkare ofta specialiserar sig på antingen eller.

Tryck på plastmuggar

To-go-drycker har blivit en allt mer inflytelserik del av våra liv, och de blir därför allt viktigare för caféer, juice-barer och restauranger. Tryckta plastmuggar är ett effektivt och enkelt sätt för företag att särskilja sig från konkurrenter och bli ihågkommen hos konsumenter.  Vi hjälper många olika kunder med tryckta plastmuggar, och vi arbetar med ett par tillverkare som har olika tryckmetoder för plastmuggarna. Nedan går jag igenom de olika tryckmetoderna på plastmuggar: Flexotryck, offsettryck, tampotryck och digitaltryck.

Tampotryck

Tampotryck är den mest använda tryckmetoden för plast, särskilt plastmuggar i lägre kvantiteter eftersom att tampotryck är lämpligt för tryck på konvexa ytor. Tampotryck-metoden fungerar som en stämpel, där bläcket tas direkt från tryckplattan och placeras på en flexibel silikonplatta som senare stämplas på plastmuggarna. Anledningen till att tampotryck inte är så vanligt förekommande vid tryck av andra produktkategorier har att göra med svårigheten att göra ett tryck som täcker hela ytan. Denna tryckmetod lämpar sig när vi vill ha ett tryck på vardera sida av muggen.

Flexotryck

Flexotryck används främst vid tryck av konvexa plastförpackningar i stora mängder. Detta beror på den höga kostnaden för tryckplattorna, där varje färg kräver en tryckplatta. Flexotryckmetoden arbetar med valsar som rullas direkt på plastmuggen för att fästa trycket, och för att säkerställa en snabbare och billigare metod. Tryckplåtarna är tillverkade av plast, så de kan användas om och om igen innan de behöver bytas ut.

Offsettryck

Offsettryck är den allra vanligaste tryckmetoden när det kommer till tryck av produkter i större mängder. Tryckmetoden används särskilt för tryck av magasin, tidningar och produkter som kräver upprepat  tryck i stora volymer. Offsettryckmetoden använder tryckplattor av aluminium som sedan överför trycket till en ”filt” av gummi som rullar trycket på produkten. Det kallas offset eftersom tryckplåtarna inte trycker produkten direkt, utan det gör av en rulle i stället. Offsettryck är förmodligen den mest effektiva tryckmetoden, och den ger faktiskt också den mest exakta färgåtergivningen. Detta är anledningen till att fler tillverkare av plastmuggar väljer denna tryckmetod!

Digitaltryck

När det kommer till plastmuggar har vi inte möjlighet att trycka med digitaltryck, och vi känner heller inte till någon tillverkare som använder sig av denna metod på plastmuggar. Detta beror främst på att digitaltryck, som trycks med CMYK-färger, och tekniken för att trycka CMYK-färger på plastmuggar finns inte tillgänglig i dag. Om digitaltryck möjliggjordes för tryck av plastmuggar skulle det leda till lägre kvantiteter vid  beställning samt lägre startkostnader eftersom att kostnaden för en tryckplatta är nästintill noll.

Färger som används på plastmuggar

För att trycka på plastmuggar krävs naturligtvis speciella färger lämpliga att trycka på plastmuggar. I  följande sektion kommer vi därför att berätta kort om Pantone-färger som används på plastmuggar. Du kanske undrar varför man inte kan trycka med CMYK-färger, det enkla svaret är att dagens teknik inte tillåter tryck av muggar med dessa färger.

Pantone-färger

Anledningen till att Pantone-färger är den enda färgskala som kan tryckas på plastmuggar har att göra med att färgerna inte blandas när trycket fästs. Eftersom Pantone-färgskalan består av 1867 specifika färger, trycks färgerna direkt på det område där de behövs i trycket. Anledningen till att det är viktigt att färgerna inte blandas när de trycks beror på plastmuggens genomskinliga yta där färgerna blir otydliga om de blandas. Detta är också anledningen till att man vid köp av plastmuggar betalar extra för varje färg man lägger till i sin design.

© Limepack Pantone colour bridge

Hur transporteras plastmuggarna?

En av de viktigaste aspekterna när man köper plastmuggar och mäter dess miljöpåverkan är kopplat till leveransen av plastmuggarna samt hur de transporteras. Plastmuggarna kan transporteras på flera olika sätt, och transportmetoden beror ofta på hur bråttom kunden har.

Plastmuggar transporteras normalt sett med lastbil eller fraktfartyg beroende på var de tillverkas. Vissa förpackningar skickas också med flyg för att hinna nå en specifik deadline då fraktflygplan är mycket vanliga där produkter kan skickas över nästa hela världen på en dag. Vi känner dock inte till några tillverkare av plastmuggar som skickar sina plastmuggar med flygplan, det är andra transportalternativ som främjas. Vi går därför inte djupare in på co2-utsläpp relaterade till flygtransport. Det som är värt att notera är att koldioxidutsläppen är 2-3 gånger större när man transporterar något med flyg än med lastbil och 11-15 gånger högre än med fartyg.

För att illustrera det har jag nedan visat hur mycket koldioxid som släpps ut vid olika transportmetoder. Jag har räknat i  gram per ton gods och per transportkilometer.

Flygplan (genomsnittlig frakt B747): 500 g

Lastbil: 60 till 150 g.

Tåg: 30 g till 100 g

Fartyg: 10g till 40g

Om plastmuggarna skickas med lastbilar eller fartyg beror normalt på om plastmuggarna tillverkas i Asien eller Europa. Låt oss använda ett exempel där  plastmuggar ska levereras till Tyskland från en tillverkare i Kina och en annan tillverkare i Grekland. Avståndet från Hongkong till Hamburgs hamn är 2 22737 kilometer med fartyg, medan avståndet från mitten av Grekland till Hamburgs hamn är 2502 kilometer.

För att göra denna beräkning måste vi ta hänsyn till den sträcka som lastbilen eller fartyget har färdats, transportens vikt och transportsätets specifika utsläppsfaktor. Låt oss säga att plastmuggarna väger 1 ton (eftersom att det är en enkel siffra att använda). Vi skulle då multiplicera 2502 kilometer med 1 ton, vilket skulle ge 2502 tonkilometer. Därefter måste vi multiplicera utsläppsfaktorn med tonkilometerna, och låt oss säga att lastbilen släpper ut 90 kg koldioxid per tonkilometer (90 x 2502) vilket då blir 225 180 gram co2 för transport av 1 ton plastmuggar med en lastbil.

Fartyg för de 22737 kilometerna resulterar i 0,568 ton koldioxid.

Lastbil för de 2505 kilometer resulterar i 0,225 ton koldioxid.

På grund av den långa sträckan som fartyget måste täcka släpper den ut mer koldioxid under transporten. Men, om det endast var 40 % av sträckan skulle den inte släppa ut mer koldioxid jämfört med lastbilen. De flesta plastmuggar tillverkas dock i Asien och skickas med fartyg till Europa. Vi upplever att allt fler och fler väljer europeisk produktion på grund av de korta leveranstiderna och lägre utsläppen och det är även därför vi har valt att uteslutande arbeta med tillverkare i Europa.

Vad används plastmuggar till?

Som jag redan har nämnt finns det två olika typer av plastmuggar vid konsumtion av take-away drycker; återanvändbara plastmuggar och engångsplastmuggar. De två olika typerna av plastmuggar används normalt sett i olika sammanhang.

Plastmuggar för engångsbruk

Engångsplastmuggar används vanligtvis vid större evenemang där människor kan sitta med sina vänner. Engångsplastmuggar används förstås i första hand för take-away drycker från caféer, juicebarer eller restauranger. Eftersom att plastmuggarna är genomskinliga är det lätt att se vad det är för dryck de rymmer. Den robusta muggen gör dem lämpliga att servera både alkoholhaltiga och alkoholfria drycker i.

Engångsplastmuggar kan ibland hamna i konkurrens med återanvändbara plastmuggar. Detta gäller särskilt vid festivaler och tvådagarsevenemang, där deltagarna kan vara dåliga på att återanvända plastmuggarna och det då kan vara mer fördelaktigt att använda engångsplastmuggar.

Återanvändbara plastmuggar

Plastmuggar som kan återanvändas finns främst i två olika typer. En av typerna används för läskedrycker och alkoholhaltiga drycker, eftersom de är lite genomskinliga. De andra typerna används för varma drycker som kaffe och te, eftersom vissa är tillverkade med en hylsa som skyddar kunderna från att bränna sig på händerna.

De genomskinliga återanvändbara plastmuggarna används oftast i slutna samhällen, det kan vara en nöjespark där de olika butikerna måste använda samma återanvändbara plastmuggar och det blir på så sätt lätt att samla in, tvätta och återanvända.

De återanvändbara kaffekopparna i plast används också främst i slutna samhällen, men oftare på mässor och professionella inomhusevenemang. De används faktiskt också av många konsumenter för att ta med sig sitt morgonkaffe till kontoret eftersom man kan få ett lock till muggarna. Vissa större kontor har också återanvändbara kaffekoppar i plast eftersom de anställda flyttar mycket från olika avdelningar och vill ta med sig sitt kaffe.

Vad är mer miljövänligt?

När man talar om miljövänliga produkter och ser till att produkterna blir mer miljövänliga. Fokus ligger ofta på hur produkterna bryts ned eller kan återvinnas, men ofta glömmer vi bort konsekvenserna och utsläppen av koldioxid under tillverkningen av produkterna. I det här avsnittet kommer vi att försöka ta upp hur mycket koldioxid som släpps ut från återanvändbara och engångsplastmuggar under tillverkningen och vad detta betyder för deras miljövänlighet.

starbucks reuseable coffee cup

I de artiklar som vi hittade om detta område hittade vi bara en artikel som jämför engångsmuggar i skum och papper som material, de jämför det med återanvändbara muggar av plast och keramik. Eftersom forskningen inte jämför engångsmuggar av plast och återanvändbara plastmuggar, så för att hitta det närmaste resultatet använder vi engångsmuggar i skummaterial som engångsmugg att jämföra med återanvändbara plastmuggar. Detta beror på att det koldioxidutsläpp som sker vid tillverkningen av engångsmuggar av skum och engångsmuggar av plast nästan motsvarar varandra.

Forskningen visar att om vi både tar hänsyn till koldioxidutsläppen under produktionen och under deras livstid (tvätt av de återanvändbara muggarna), måste återanvändbara plastmuggar användas 30 gånger för att koldioxidutsläppen ska vara lika stora som för engångsplastmuggar. Slutsatsen blir då att om en plastmugg eller en återanvändbar plastmugg är den mest hållbara plastmuggen beror på hur många gånger de återanvändbara plastmuggarna i verkligheten återanvänds. I Danmark säger nöjesparken Tivoli att deras återanvändbara plastmuggar i genomsnitt återanvänds sex gånger, vilket är en stängd park.

Hur är plastmuggarna nedbrytbara?

Hur och om plastmuggar blir nedbrytbara, liksom många andra saker i det här inlägget, beror på vilket material plastmuggarna är tillverkade av. Skillnaden är dock bara mellan PLA- och PET-plast, eftersom rPET tillverkas av samma material som PET men bara återvinns. Så vi kommer nedan att dela upp det i dessa två kategorier.

PET och rPET

Tyvärr kan PET och rPET inte brytas ned i naturen, och det kan inte heller brytas ned i kommersiella nedbrytningsmaskiner. Därför är det så viktigt att plast samlas in och slängs, om möjligt bör den samlas in och skickas till återvinning. När plast slängs skickas den oftast till energibolag, där den kan brännas som biobränsle.

PLA 

PLA är liksom PET och rPET inte nedbrytbart i naturen, så att kalla PLA-plastmuggar för biologiskt nedbrytbara är lite väl långtgående. Men PLA-plasten är nedbrytbar i särskilda industrianläggningar, och PLA-plasten kan bara brytas ned i dessa anläggningar eftersom de måste förvaras vid en viss temperatur blandat med vissa kemikalier i minst 60 dagar, och sedan börjar de brytas ned. Det är därför superviktigt att PLA-plastmuggar samlas in och skickas till rätt anläggningar, så att de kan brytas ned.

Det finns två problem med det, dessa industriella anläggningar för nedbrytning av PLA-plasten är inte så vanliga, och mest spridda i Storbritannien. Det andra problemet är att sorteringsanläggningarna inte kan avgöra om plastmuggarna är gjorda av PLA- eller PET-plast, och om PET-plasten hamnar i samma maskiner som PLA-plasten kan det förstöra hela nedbrytningsprocessen. (REF)

Hur är det med återvinningsbarheten?

Det perfekta sättet att göra plastmuggar och plastmaterial mer miljövänliga är att se till att plasten återvinns och görs om till nya produkter. Det säkerställer både att det inte används mer olja vid tillverkningen, utan att den återanvänds igen. Det garanterar också att det blir mindre koldioxid under tillverkningen av plast, eftersom vi inte behöver hämta upp oljan ur marken.

Materialets återvinningsbarhet beror på vilket material plastmuggarna är tillverkade av. Du kommer snabbt att märka att det finns många likheter mellan de olika materialen, både när det gäller hur det är återvinningsbart men också vad som gör det svårt att återvinna.

PET

Som du kanske redan har gissat när det gäller PET-plasten är den återvinningsbar. Det finns dock ett par fall där PET-plast är svårare att återvinna. Det gäller faktiskt särskilt om plasten används för livsmedelsförpackningar, eftersom återvinningsprocessen för material som har varit i kontakt med livsmedel är annorlunda än om den används för andra ändamål, t.ex. byggnadsarbeten. PET-plasten från livsmedelsmaterial hamnar normalt sett tillsammans med resten av PET-plasten, återvinningsbarheten för PET-plast är beroende av hur väl sopsorteringssystemet fungerar i landet.

Det bästa sättet att se till att mer PET-plast återvinns är att göra det möjligt att sortera PET-plast som varit i kontakt med livsmedel i en soptunna och resten i en annan. Detta skulle garantera att all PET-plast skickas till rätt återvinningsanläggningar, så att ingenting behöver skickas till bränning om inte landet har anläggningar för återvinning.

rPET

När det gäller nedbrytbarheten för rPET-plast är den faktiskt densamma som för PET-plast, men rPET-plast kan bara återvinnas cirka 9 gånger. När rPET-plasten har återvunnits mer än 9 gånger är plastens kvalitet inte tillräckligt hög, och tillverkare av plastprodukter vill inte erbjuda produkter av denna kvalitet.

PLA

PLA-plast kan återvinnas på samma sätt som PET-plast, även om det finns ett par problem som kan försvåra återvinningsprocessen för PLA-plast. Det första är att eftersom PLA-plast inte är lika hållbar som PET-plast har slutmaterialet av återvunnen PLA-plast inte särskilt stor efterfrågan bland tillverkarna. Det andra är att PLA-plast inte kan återvinnas på samma sätt som PET-plast, eftersom återvinningsprocessen för PET-plast faktiskt skulle förstöra enzymerna i PLA-plast, så att den inte skulle kunna formas till produkter. (REF)

För att få mer PLA-plast återvunnen måste man inrätta ett enklare sorteringssystem och se till att de olika plastmaterialen skickas till rätt återvinningsanläggningar.

Vilka är de nya innovationerna?

Innovationer inom plastmuggarbranschen finns främst inom deras miljöpåverkan. Vilket är logiskt eftersom kraven på storlek, kvalitet och minsta beställningsmängd för plastmuggar inte förändras bland konsumenterna.

 rPET-plastmuggar

rPET-plast som material för livsmedelsförpackningar är inte särskilt utbrett, vilket främst beror på att materialet har varit svårt att få att uppfylla kraven på material för kontakt med livsmedel. Men på grund av bättre rengöringsprocesser och avlägsnande av tidigare kemikalier får vissa plastmuggartillverkare långsamt godkänt att använda rPET-plast i sin produktion. Vi känner till en tillverkare i EU som har fått godkänt att använda rPET i sin produktion av plastmuggar, varför deras plastmuggar är tillverkade av 50 % återvunnen plast. De erbjuder möjligheten att få 100 % återvunnen plast som material, men på grund av plastens kvalitet har de en hög minsta beställningsmängd för den.

Den andra stora innovationen inom plastmuggar handlar faktiskt inte om hållbarhet, utan om tryckmetoderna för dem. Många tillverkare försöker få sin produktion att kunna trycka med offsettryck i stället för Flexo- eller Tampon, på grund av den högre kvaliteten på trycket på plastmuggarna och den lägre hanteringskostnaden.

Den sista innovationen som vi vet att vissa plasttillverkare arbetar med, och kommer att arbeta med under de kommande många åren, är hur plast bryts ned i naturen. Vi känner inte till några plasttillverkare som är nära att knäcka koden, men vi vet att de arbetar med det. Men man ska inte ha för höga förhoppningar för tillfället.

Våra förslag till innovationer

Som vi upptäckte i just det tidigare avsnittet är de viktigaste nya innovationerna inom plastmuggar och matförpackningar av plast att använda 100 % återvunnen plast. Vi tycker att detta är ett utmärkt initiativ och vi kommer att pressa våra tillverkare att arbeta hårdare för att göra detta möjligt. Vi anser att en av de viktigaste sakerna att fokusera på faktiskt ligger på regeringsnivå.

Eftersom plastmuggar inte kan brytas ned i naturen eller på soptippar är det bästa man kan göra för miljön när det gäller plastmuggar ett bättre insamlings- och sorteringssystem. Om regeringarna hade detta skulle de kunna inrikta sina ansträngningar på att skicka plastförpackningar som kan återvinnas till återvinningsanläggningar och plastförpackningar som inte kan återvinnas bör skickas till anläggningar där de kan brännas som biobränsle.

Vi anser också att ett ytterligare initiativ för att förbättra sorteringsprocessen skulle vara fördelaktigt. Vi skulle föreslå att man gör en etikett som alla plastmuggar ska ha märkt på sig. Etiketten ska inte bäras för varje land, så att företagen kan effektivisera processen oavsett var plastmuggarna används. På etiketten bör det anges vilken typ av plast muggarna är tillverkade av. Det bör finnas en etikett för PLA plastmuggar, och en annan för PET-plastmuggar och en tredje för rPET-plastmuggar. Detta skulle särskilt bidra till att fler plastmuggar återvinns eftersom de skulle skickas till rätt återvinningscentraler.

Alla blogginlägg →