fbpx
keyboard_backspaceTillbaka till bloggen

Pappersmuggarnas värld

Av Rebecca O'Connor · 23. maj 2022

Det finns många frågor och funderingar kring hur pappersmuggar tillverkas och vilken effekt de har på vår miljö. I det här blogginlägget kommer jag att gå igenom allt ifrån hur pappersmuggar är tillverkade, till hur de bör kasseras.

Blogginlägget kommer också att gå igenom hur och om pappersmuggar faktiskt är återvinningsbara. I slutet av blogginlägget kommer jag även att dela med mig av kommande idéer och trender som har med industrin av pappersmuggar att göra.

Dessutom kommer jag också att tala om behovet av att göra fler miljövänliga produkter och hur man kan få miljövänligare alternativ på pappersmuggar.

Hur är pappersmuggar tillverkade?

Majoriteten av all mat, dryck och snacks är serverade i pappersförpackningar, och det finns ingen tvekan om att papper fyller en stor funktion våra liv. Nedan kommer jag beskriva processen av hur träd slutligen blir till papper. 

Att göra pappersmassa 

Efter att träden huggs ned, skalas barken av och det som blir kvar görs till träflisor. Träflisorna går sedan genom en maskin där de omvandlas till en massa. Massan matas sedan in i en kokare där den kokas under hög temperatur i en kemisk lösning vilken består av en blandning av natriumhydroxid och natriumsulfid.

Bultning

Under nästa del i processen bultas och pressas den återstående massan. Under detta steg kan även olika fyllmedel, såsom kalk, leror eller kemikalier som titanoxid, tillsättas. Dessa tillsatser påverkar opaciteten och andra egenskaper hos slutprodukten. 

Från massa till papper

Massan matas ned i en sil där den sedan pressas genom rullar för att avlägsna vattnet från massan.

pulp to paper rolls

Efter att vattnet har avlägsnats och massan har pressats, går papperet genom ett antal ånguppvärmda cylindrar för att hjälpa till att avlägsna det återstående vattnet. Efter att den pressade massan torkat, lindas papperet på stora rullar. Papper jämnas sedan ut och komprimeras ytterligare genom att gå igenom metallrullar. Papperet kan i detta steg även ytbehandlas ytterligare genom att gå igenom ett kärl av lim för att erhålla en beläggning. Denna beläggning, kan också till exempel kan vara plast för att göra pappersmuggar, och rullas eller borstas på pappret. 

pulp to paper rolls

Papperssorter som används för pappersmuggar

Papperet som används för att göra pappersmuggar kan ha olika typer av certifikat vilket kan påverka hur mycket pappret kostar, vilken miljöpåverkan det har och hur arbetstagarna påverkas av deras arbete. I följande stycken kommer jag att berätta om pappersmuggar i papperstyperna: vanligt papper, FSC-certifierat papper och FSI-certifierat papper.

Pappersmuggar av vanligt papper

Den huvudsakliga råvaran som papperstillverkare behöver är trä, vilket är en förnybar resurs. Papperet som används till vanliga pappersmuggar kan komma från skogsbruk världen över. Pappret kan komma från Amazonas, men det kan också komma från skogar i Europa som trots att det inte har en certificering, lever upp till FSC-standard. Som jag beskrivit ovan går träden genom en process för att slutligen bli till papper. När pappret är tillverkat läggs en beläggning på muggarna så att de kan användas för att rymma vätska – senare i inlägget kommer jag att gå igenom de olika typer av beläggning som kan läggas på pappret.

Pappersmuggar av FSC® papper

När det står att en produkt eller ett papper är FSC-certifierat betyder det att hela processen för att tillverka produkten har FSC-certifierats. Detta betyder i sin tur att tillverkaren och alla distributörer och leverantörer är FSC-certifierade. Företag som vill sälja FSC-produkter måste också följa de regler och principer som FSC har fastställt. FSC-organisationen har tio principer som skogsbruket behöver följa så att det inte avverkas fler träd än vad skogen själv klarar av återskapa. Genom dessa principer kan en konstant materialkälla säkerställas.

I Europa är 92,2% av de europeiska massa- och papperstillverkarna som förvaltar skogarna certifierade antingen av FSC eller Program for Endorsement of Forest Certification. I Europa skickas 72% av det förbrukade papperet till återvinning och 90% av alla tidningar trycks på återvunnet papper.

FSC har 3 olika etiketter, FSC 100%, FSC Recycled och FSC Mix, som är stämplade på alla deras produkter. 

FSC 100%

Innebär att virket i produkten helt och hållet kommer från FSC-certifierade- och välskötta skogar.

FSC återvunnet

Innebär att allt trä eller papper i produkten kommer från återvunnet eller återanvänt material.

FSC Mix

Innebär att produkter med denna märkning är gjorda av en blandning av återvunnet material, FSC-certifierade skogar eller kontrollerat trä.

Understand the FSC label

Det finns mycket intressant information om organisationen FSC och alla inblandade i den industrin. Om du är nyfiken och vill läsa mer om vad som händer med vår miljö runt om i världen kan jag verkligen rekommendera att läsa denna artikel om FSC-Certifiering. Artikeln kommer med mycket bra information om arbetet som görs för att vi ska kunna njuta av en mer hållbar och hälsosam miljö. 

Vi är FSC certifierade under FSC® C132484, SCS-COC-005763-BC.

FSI Papper

Förkortningen FSI står för Fibre Sorting, Inc. De har funnits i industrin av papperstillverkning  i över 27 år och tillverkar papper i helt återvunnet material. FSI använder 100% återvunnet papper som råmaterial. För att försäkra en säker och tillförlitlig tillförsel av råmaterial arbetar företaget tillsammans med återförsäljare av returpapper och andra leverantörer i Philippinerna. Här på Limepack känner vi inte till någon som erbjuder pappersmuggar gjorda av FSI papper. 

Hur är muggar tillverkade från papper?

Efter att pappret tillverkats, transporteras pappret till anläggningar och industrier som tillverkar olika typer av produkter. En av dem är tillverkare av pappersmuggar. Pappersmuggarna går antingen genom tre eller fyra stadier när de tillverkas. Antalet steg beror på om de ska tryckas eller inte. Om de ska tryckas görs detta innan de viks till pappersmuggar, vilket är den främsta anledningen till varför det nästintill är omöjligt att trycka på redan vikta pappersmuggar. 

När pappersmuggarna har tryckts på, skärs de ut i böjda mallar och går sedan in i en maskin där de viks och där kanten böjs så att de är trevliga att dricka ur. Som sista steg läggs en botten på muggarna till, vilket också gör dem starka och stadiga. För att få en bättre bild av hur pappersmuggar tillverkas – kika gärna på denna video.

Tryck på pappersmuggar

En stor del pappersmuggar görs även för marknadsföringssyften, och är då tryckta med loggan på kaféet eller företaget som använder dem. Det finns olika tryckmetoder och varje tryckmetod är särskilt anpassad för att göra trycket så effektivt och anpassat för kunden som möjligt.

Offsettryck

Offsettryck är den populäraste tryckmetoden på pappersmuggar, särskilt när det kommer till större kvantiteter. Gällande offset, är den dyraste komponenten själva tryckplåten. Tryckprocessen försäkrar att trycket är detsamma för såväl den första muggen, som den sista, och den effektiva processen säkerställer bra priser, som också sjunker desto högre kvantiteten är. 

Tampotryck

Tampotryck liknar stansning där bläcket tas från en metallplatta som placeras på en flexibel dyna som sedan stämplas på den produkt som ska tryckas. Tampotryck är tillverkat av silikon och kan anpassas till alla möjliga ojämna ytor.

Flexotryck

Flexotryck kan beskrivas som en ny och modern variant av boktrycket. Flexotryck kan användas för tryck av nästan alla typer av underlag som papper, plast, metall och cellofan. Fördelarna med flexotryck är att det trycker i en mycket hög hastighet, på en mängd olika underlag. Nackdelen är att tryckplåtarna är mycket dyra. Sköts de däremot ordentligt kan de hålla för miljontals tryck. En annan nackdel är att det kan det ta upp till flera timmar att ställa in trycket om det är komplext. 

Digitaltryck

Digitaltryck är en av de vanligaste och mest effektiva metoderna för att trycka färgbilder eller dokument på papper och annat material. På grund av att kostnaderna för tryckplåtarna är billigare, är digitaltryck den vanligaste metoden för att trycka tidningsartiklar på eftersom det går snabbare och är billigare att trycka en mer varierande design i mindre kvantiteter.  

Skillnaden mellan CMYK och Pantone färger

De mest använda färgkombinationerna är CMYK och Pantone färger. De båda har ett antal unika egenskaper som gör att de är bäst lämpade för olika tillfällen. I den här delen av inlägget kommer jag att täcka de mest grundläggande skillnaderna mellan CMYK och Pantone färger. Beskrivningen kommer att ge en bättre förståelse för hur färgprocessen ser ut och vilken färgkombination som passar bäst i vilket tillfälle. 

CMYK

CMYK är den bäst lämpade färgkombinationen om tryckjobbet inte kräver färg av högre kvalitet. Utöver det har CMYK färger ett rimligare pris än Pantone. En tryckplåt skapas för varje tryckfärg innan processen startas, där de fyra plåtarna med fyra färger skapas för var bokstav C-M-Y-K. De fyra plåtarna, gör det möjligt att använda så många färger i samma design som du vill utan att behöva betala någon extra kostnad.

CMYK-färger används nästan enbart för att trycka papper med på grund av att trycket är mindre exakt. CMYK-färger är mycket lättare att kombinera med andra mönster vilket gör det billigare att använda i mindre kvantiteter. CMYK-färgerna begränsas dock av att inte kunna trycka lika vibranta färger som kan uppnås med Pantone.

Pantone färger

Pantone är ett bättre och effektivare val om färgerna som ska tryckas är unika, och där färgerna som skapas också är närmare de som kan ses i en digital design. Pantone är lämpligare för branding och tryck av logotyper då färgerna är mer exakta och matchar den ursprungliga designen bättre. Över 1800 olika färger kan skapas med hjälp av de tretton baspigmenten som Pantone består av. Nackdelen med Pantone-färger är däremot att du måste betala en extra kostnad för varje extra färg som du vill lägga till i din design. Pantone-färger kan användas för att trycka på allt eftersom det har en så exakt färg.

CMYK RGB Pantone colorspace

Beläggning av pappersmuggar

Som tidigare beskrivet, tillsätts en beläggning på insidan av pappersmuggarna när de tillverkas, så att de kan användas för alla möjliga drycker. Beläggningen kan göras utav olika typer av plast, i vissa fall även helt utan plast. I kommande stycken, kommer jag att redogöra för olika sorters beläggningar och vilken inverkan de har på hur hur muggarna kan återvinnas.

Pappersmuggar med PET – plastbeläggning

Först och främst, är majoriteten av alla plastmuggar belagda med ett tunt lager plast på insidan, vilket håller ihop muggen och förhindrar att den läcker. De plastbelagda muggarna är täckta med PE-plast som består av nafta som kommer från något som utvinns ur en begränsad energikälla. Plastbeläggningen är såklart säker att använda för servering av mat och dryck. Plastbeläggningen är anledningen till att de flesta pappersmuggar inte kan återvinnas.

Pappersmuggar med PLA – Bioplast

Precis som alla andra pappersmuggar som tillverkas har även PLA-muggar ett tunt lager plast på insidan av koppen. Pappersmuggar med PLA-plast har dock en annan typ av plast som är tillverkad av växtbaserade material såsom socker, majsstärkelse, kassava, sockerrör eller sockerbetor. 

Majs mals för att extrahera stärkelse och glukos. Glukosen fermenteras sedan för att tillverka mjölksyra. En kemisk process omvandlar mjölksyran till en polymer, som slutligen görs till pellets, eller “harts”.

PLA har en låg smältpunkt och den är därmed bäst lämpad för kalla drycker som inte är varmare än 40 grader. För produkter som kräver en högre värmebeständighet, som bestick och lock till kaffe, tillsätts krita i PLA:n för att agera som en katalysator. Därefter värms och kyls PLA-hartsen snabbt under produktionen.

I industriella komposteringsanläggningar tar det 3-6 månader för PLA-produkter att komposteras. PLA är världens första växthusgasneutrala polymer och produktionen av den brukar 68% mindre fossila bränsleresurser än traditionell plast. 

kristians kaffe papkrus med logo
© Limepack. PLA Pappersmuggar med tryck

Plastfria pappersmuggar

Det är nu möjligt att använda pappersmuggar som inte är belagda med plast. Projektet  påbörjades 2017, och efter att pappersmuggarna testades visade det sig vara ett framgångsrikt projekt. Detta stycke kommer att gå igenom hur de plastfria muggarna gjordes möjliga. Jag kommer också att redogöra för fördelarna och nackdelarna kopplade till den här typen av mugg. 

I och med det stora trycket från allmänheten, som ifrågasatt varför plastavfall och pappersmuggar inte återvanns, var regeringar, företag och tillverkare tvungna att snabbt komma fram till idéer om hur man kan minska plastavfallet. Resultatet blev en idé om plastfria muggar, som idag blivit verklighet.

Anledningen till att plastfria muggar inte introducerats tidigare är att pappersprodukter ämnade för att innehålla vätskor inte kunde göras utan plastskiktet. Därför tycker många att det är intressant hur dessa plastfria pappersmuggarna nu kan användas för att innehålla vätska. Jag kommer att ta upp detta kort nedan, och för den som är intresserad har jag också gjort ett djupdykande blogginlägg om plastfria pappersmuggar.

Beläggningen som gör det möjligt att innehålla vätskor skapas med en vattenbaserad dispersion på båda sidor av lagret, medan koppens mittlager är tillverkat av kemi-termomekanisk massa.

Plastfria pappersmuggar

I nedan stycken kan du finna information om hur muggarna återvinns och vad som händer med dem efter att de använts. 

Hur transporteras pappersmuggar?

Vi vet mycket väl att CO2-utsläppen från transporter påverkar vår miljö. Detta stycke kommer att redogöra för de typer av transporter som vanligtvis används för pappersmuggar och mängden CO2 som frigörs under var och en av dem.

Efter att pappersmuggarna är tillverkade, packas de och görs redo för att transporteras till ett utlämningsställe. Globaliseringen gör det idag enkelt att skicka varor runt om i världen, mycket snabbare än tidigare och de flesta transporter görs med flygplan, lastbil, tåg och fartyg.

Effekten av CO2-utsläpp från flygplan är 2 till 3 gånger högre jämfört med utsläppen från transporterna som görs på land. Eftersom flygplan släpper ut CO2 på höga höjder i atmosfären, gör de dessutom mycket mer skada.

truck and car on highway

Nedan kan du se mängden CO2 som brukas under de olika typerna av transporter, beskrivet i gram per ton frakt och per km transport. 

Flygplan (genomsnittlig last B747) – 500g

Lastbil eller lastbil – 60g till 150g

Tåg – 30g till 100g

Leverans – 10g till 40g

För att beräkna utsläppen från transporter med lastbil måste sträckan lastbilen har åkt och vikten eller mängden försändelser inkluderas i beräkningen. För en lastbil som åker 1000 mil med tjugo ton last, multiplicerar vi 1000 mil gånger tjugo ton vilket ger oss 20 000 ton-mil. Efter vi gjort det, kan vi dessutom lägga till emissionsfaktorn för en lastbil i beräkningen, som i genomsnitt släpper ut 161,8 gram CO2 per ton-mil. Nästa steg är att multiplicera emissionsfaktorn med totala ton-mil (161,9 x 20.000) som totalt motsvarar 3.236.000 gram CO2. Det kan vi omvandla till metriska ton som är en standardenhet för utsläpp av växthusgaser och som ger oss 3,24 ton CO2. 

Baserat på siffrorna och informationen ovan kan vi på ett ungefär beräkna skillnaden mellan ett flygplans och en lastbils utsläpp, och veta vilken av dem som släpper ut mer CO2 och har en större miljöpåverkan.

Vi skulle utifrån beräkningarna gjorda och informationen hämtad behöva skicka tio lastbilar för att transportera 1000 mil var, för att motsvara lika mycket CO2 som ett flygplan som bara transporterar varor i 330 mil släpper ut. En lastbil kan åka 3 gånger längre än ett flygplan, och släpper ändå ut 10% mindre växthusgaser i atmosfären jämfört med ett flyg. 

trucks parked beside highway

Vad kan pappersmuggar användas till? 

Det här stycket kommer att ge dig en uppfattning om vilka ändamål pappersmuggar kan användas för, och även några idéer om var muggarna kan användas, annat än på kaféer.

Numera går pappersmuggar att finna i de flesta snabbmatsrestauranger, kaféer och lokala livsmedelsbutiker. Lokala livsmedelsbutiker säljer pappersmuggar för kunder som till exempel planerar en resa någonstans, ska ha en picknick med vänner eller familj, eller använda dem till en hemmafest eller annan tillställning.

Pappersmuggar har gjort det enkelt för kunder till kaféer och restauranger att njuta av en kaffe på väg till jobbet eller ta med sig om de har bråttom någonstans.

Förutom att pappersmuggar används i kaféer och snabbmatsrestauranger har de även blivit en stor del av arrangerade festivaler, familjefester, företagsevent, cocktailevent, seminarier och andra typer av fester. Pappersmuggar är också mycket vanliga på kontor, skolor, sjukhus.

Pappersmuggar används också allt oftare av företag. Den största anledningen till att pappersmuggar har blivit så populära att använda till just företagsevent är att de är lätta att göra personliga, där företagen kan trycka sina egna varumärken eller budskap, utan större kostnad.

Hur återvinns pappersmuggar?

I följande avsnitt kommer jag att beskriva vad som händer med pappersmuggar efter att de har använts och vad som är skillnaderna mellan PLA, vanliga pappersmuggar och plastfria muggar när de kommer till om de återvinns eller komposteras.

Plastfria pappersmuggar

Som nämnt i avsnittet om hur plastfria pappersmuggar tillverkas, kommer vi här att prata om hur de kasseras. De kan återvinnas och användas i produktionen av nya pappersprodukter, såsom tidningar eller papperspåsar. Återvinningen minskar koldioxidavtrycket för en pappersmugg med hälften.

Om du slänger pappersmuggarna i kartong eller återvinningskärl kommer de att samlas in och skickas till ett av de största pappersbruken i Europa så att de kan återvinnas. Eftersom de plastfria muggarna är gjorda av träfiber är de mycket värdefulla som råvara för pappersbruken eftersom de då kan användas som källa för produktion av tidningspapper.

Förutom att plastfria muggar kan återvinnas i pappersbruk, kan de dessutom brytas ned i naturen under särskilda förhållanden som rätt temperatur. Att de är plastfria gör att produkterna enkelt kan slängas i vanliga pappers- och kartongkärl där de samlas in och skickas till återvinningscentraler. När muggen inte har ett plastlager, är den lättare att återvinna och förnya i form av andra pappersprodukter, som papperspåsar till exempel.

Pappersmuggar PLA 

Biologiskt nedbrytbara pappersmuggar är gjorda av ett tunt lager av växtbaserad plast, förkortat PLA. PLA-plasten är industriellt nedbrytbar och kan inte brytas ner i naturen.

Plasten måste vara fuktig vid en viss temperatur i cirka 90 dagar innan den bryts ned, och kan då under dessa omständigheter sönderdelas i industrianläggningar.  

PLA-plasten ska också vara snabbare att brytas ned i naturen, men detta är dock inte väldokumenterat och det är därför inte klar fakta.

Det finns inte många länder i EU som har industrianläggningar som dessa såvitt vi vet. De enda som har dessa anläggningar är Storbritannien. PLA-plastmuggarna bör därför återvinnas som vanliga pappersmuggar, så att de kan brännas och förvandlas till biomassa.

Vanliga pappersmuggar

Plasten som används för att göra muggarna tåliga för vätskor gör att pappersmuggarna inte är återvinningsbara i naturen, och det tar hundratals år att bryta ner.

Under de senaste åren har frågan om plastavfall tagits upp, och inkluderar även polyeten fodrade kaffekoppar för engångsbruk. En rapport från Storbritannien visade att cirka 2,5 miljarder kaffekoppar slängs varje år. Det är en siffra som med största sannolik är densamma om inte högre idag. I Storbritannien finns det idag ett fåtal specialfabriker som kan bearbeta de använda engångsmuggarna, och i slutändan återvinns inte 99.75% av kopparna.

Vad händer då med pappersmuggarna om de inte återvinns? I de flesta länder bränns pappersmuggarna tillsammans med mat och annat avfall för att utvinna energi. Detta kategoriseras som biomassa vilket är en sorts energikälla som särskilt används i norra Europa och Storbritannien. Därför är det mycket viktigt att pappersmuggarna slängs i vanliga sopor, så att de hamnar i rätt lokaler och fortfarande kan bidra till att skapa energi efter att de använts.

Nya innovationer för pappersmuggar

Något som fått mycket uppmärksamhet är hur man kan göra pappersmuggar mer miljövänliga. Det här avsnittet kommer att gå igenom merparten idéer om hur pappersmuggar kan göras mer hållbara.

Förbättring av återvinningssystemen

Anledningen till att pappersmuggarna inte återvinns beror på att plastbeläggningen täpper till filtren i pappersbruken. Storbritannien gick från att ha en liten återvinningsanläggning, till att ha öppnat ytterligare två till. De bygger de största pappersåtervinningscentralerna i sina anläggningar.

Samtidigt har caféer tagit på sig ansvaret att finansiera kaffekoppskärl där kunderna kan slänga sina koppar efter att de har använts, så att det därmed är lättare att skilja pappersmuggarna från vanliga sopor, och som i sin tur gör det enkelt för återvinningsanläggningarna att samla in muggarna. Dessa återvinningsinsatser gjorde att ungefär 100 miljoner pappersmuggar återvanns under 2018.

Vad gör kaffekedjorna?

I syfte att minska svinnet av pappersmuggar startade Starbucks tillsammans med miljö-välgörenhetsorganisationen Hubbub en fond på 1 miljon pund. För att nå deras mål kommer de tillsammans att investera pengarna i att hjälpa till att utöka och förbättra återvinningsanläggningar för pappersmuggar i Storbritannien och andra länder.

Fonden som initierades finansierades av 5p pappersmuggavgiften eller ”latte levy” som infördes ett år tidigare i ett försök att minska överanvändningen och slöseriet av uppskattningsvis 2,5 miljarder engångsmuggar varje år.

För att hjälpa till att minimera slöseriet av pappersmuggar erbjuder de största kaféerna i Storbritannien som Pret a Manger, Costa Coffee, Starbucks, Greggs och Café Nero rabatter för personer som tar med sin egen kopp istället för att använda en engångsmugg.

branded paper cups for coffee to go

CO2-neutrala pappersmuggar

När vi säger att pappersmuggar har en stor inverkan på vår miljö, tar vi också det CO2 de släpper ut medan de produceras, transporteras och bryts ned i beräkning. Det här avsnittet kommer att gå igenom möjligheten att göra pappersmuggar CO2-neutrala.

Dessvärre går det inte att producera och transportera pappersmuggar på ett sådant sätt att de släpper ut mindre CO2. Därför krävs andra insatser från organisationer och företag för att göra pappersmuggarna CO2-neutrala. Dessa typer av aktiviteter inkluderar plantering av fler träd, att hjälpa människor med att isolera sina hus så att de använder mindre energi eller ett tredje alternativ som är CO2-positivt. Vi gör inte dessa aktiviteter själva, det vi gör är att vi arbetar med en organisation som hjälper byar i Afrika att isolera deras hus. Vi samarbetar med en annan organisation med detta, eftersom de är bättre på att spendera pengarna på ett så effektivt sätt som möjligt.

Organisationen beräknar sedan hur mycket CO2 som släpps ut under produktionen av 1000 pappersmuggar, och sedan debiterar de oss hur mycket det kostar att utföra dessa aktiviteter så att pappersmuggarna blir CO2-neutrala. Vi lägger sedan till denna extra kostnad för att göra dem CO2-neutrala till standardpriset på pappersmuggarna, och vi skickar sedan pengarna till organisationen som därefter gör de CO2-neutrala aktiviteterna.

Naturligt odlade biologiskt nedbrytbara kaffekoppar

Ett innovativt designföretag försöker nu minimera plastavfallet genom att ”odla” kaffekopparna från en frukt. Muggarna är gjorda av kalebasser, som är en frukt som liknar pumpa, och ”odlas” inuti och bildar den perfekta formen av en kaffemugg. Idén kommer från snabbväxande squash som våra förfäder använde för att hålla vätskor och dricksvatten. Allt som har att göra med dessa koppar är helt ekologiskt.

För att göra olika storlekar 3D-printar de formar och sätter in dem i babykalebasserna och låter dem växa, och när de är mogna tar de av den och låter kalebasserna torka. Det tar tre veckor för kalebasser att få frukt från den dagen då de planteras, och sedan tar det fyra månader där de behöver vara ute och torka innan de kan användas.

Alla blogginlägg arrow_forward
Gå till Limepack
Följ oss på