fbpx
← Tillbaka till bloggen

Myter om plast-och pappersförpackningar

Av Rebecca O'Connor · 18. mars 2020

Under de senaste åren har en lång diskussion pågått huruvida papper eller plastförpackningar är det miljövänligaste alternativet. På senare tid har svaret varit glasklart: plastförpackningar påverkar miljön negativt och vi bör hålla oss till papperssubstitut. Är det alltid så svart på vitt? I det här inlägget kommer vi att djupdyka i fördelar och nackdelar gällande olika material med miljöpåverkan i fokus.

Nedbrytning

När vi pratar om plastförpackningar är det första som dyker upp ofta hur mycket plast som flyter runt i våra hav, och hur många av de plastförpackningar som tillverkas hamnar ute i naturen. Så låt oss börja gräva i det.

Det bästa och sämsta med plastförpackningar är hållbarheten. Produkterna håller det de lovar konsumentmässigt, men miljön kan inte effektivt bryta ner materialet. Det finns ingen specifik tidsram för hur lång tid det tar för plastförpackningar att brytas ned av naturen, men det tar troligtvis minst ett par århundraden. Jämför man sedan det med pappersförpackningar som är kända för att ha en kortare nedbrytningstid, varierar tiden från produkt till produkt. Variationen är på grund av att många pappersprodukter faktiskt är belagda med plast inuti för att göra papperet kapabelt att tåla vätskor – detta är fallet för pappersmuggar, mjölkkartonger och matlådor. Tiden det tar att bryta ned exempelvis papperssugrör är 6-9 månader. Är det istället en pappersmugg vi talar om kommer det att ta mer än ett decennium innan naturen har processat förpackningen. 

Hur mycket av plastförpackningarna i Europa hamnar i naturen och havet? I Europa är vi faktiskt ganska bra på att skicka vårt avfall till komposterbara anläggningar och se till att det som kan återvinnas återvinns, och resten bränns och blir till energi. Det mesta av plastavfallet som slutar upp i haven kommer från Asien och Afrika.

CO2-utsläpp under produktionen

Utsläppet av koldioxid under produktionen och dess påverkan på klimatet är ett område om inte beaktats lika flitigt i diskussionen. 

Plastprodukter produceras genom att extrahera Naphtha från olja som upphettas och sedan formas till förpackningens form. Det är förhållandevis enkelt att producera och tillverka plast. När man tillverkar papper är det en lite längre process då träd tas ned och sedan görs till trämassa innan det förädlas till papper och slutligen skickas till den anläggning där pappret färdigställs sin en slutprodukt. En längre process med fler steg leder till mer CO2-utsläpp. Ställer man produktionen av pappersmuggar mot plastmuggar så avger pappersprocessen 5 gånger så mycket CO2 i jämförelse med plastproduktionen. [1]

mot plastmuggar så avger pappersprocessen 5 gånger så mycket CO2 i jämförelse med plastproduktionen. [1]

Återvinning

När det gäller pappers- och plastmaterialets möjlighet till återvinning är de mycket lika. Till att börja med återvinns de olika förpackningarna sällan om de har varit i kontakt med mat. Detta då stora partier av återvinningsmaterial kan gå till spillo om de hamnar i fel processor.  I dagsläget är det inte möjligt att tillverka behållare som är i kontakt med mat och dryck vilket är den största anledningen till detta problem. Många återvinningsanläggningar kan tyvärr inte återvinna livsmedelsförpackningar eftersom de inte har procedurerna och de typer av maskiner som krävs för att återvinna denna typ av förpackningar eller material. Avfallet bränns istället och genereras till energi. Förhållandevis bra för miljön, men det bästa vore anpassade återvinningscentraler för kompost!

Det som har störst inverkan på om papper eller plastemballage återvinns är om de skickas till anläggningar som har maskiner kapabla att återvinna det. Detta innebär att både avfallshanteringen i landet och tekniken hos anläggningarna avgör om produkterna återvinns eller inte. 

Slutsats

Slutsatsen av det hela är följande: det är hur du gör dig av med produkten som avgör vilket alternativ som är det mest miljövänliga. Det finns många fler faktorer som påverkar produkternas miljövänlighet, vi bör således ha utsläppet av CO2 under produktion samt hur vi disponerar materialen i åtanke vid våra val. 

I allmänhet anser vi att förpackningsindustrin måste ta ett större ansvar och öka utbudet av miljövänliga, nedbrytningsbara substitut. Att förbjuda plastförpackningar är dock inte alltid det bästa alternativet då utsläpp vid produktion skiljer sig åt markant. 


[1] Hocking.SpringerVerlag.Energy Use of 5 Different Cups – energy analysis

Alla blogginlägg →