fbpx
keyboard_backspaceTillbaka till bloggen

De olika typerna av plast som används för plastmuggar

Av Rebecca O'Connor · 30. september 2022

Plast är ett av de mest diskuterade förpackningsmaterialen på grund av dess effekt på vår miljö, natur och hav. Många tillverkare lägger därför mycket tid på att ta fram mer miljövänliga plastmuggar. Vi kommer i det här inlägget att täcka de olika typer av material som plastmuggar kan göras av, dess för- och nackdelar och påverkan på miljö.

PET

PET-plast är det mest använda plastmaterialet både för förpackningar och andra plastprodukter. PET står för polyetylentereftalat, som tillverkas av nafta som är ett extrakt från olja, och det är därför tillverkat av en naturresurs. Därmed består det inte av återvunnen plast utan 100% ny plast, och används därför ofta för plastmuggar och andra livsmedelsförpackningar. Det kan nämligen vara riktigt svårt för tillverkare att få tillåtelse att använda återvunnen plast till livsmedelsförpackningar på grund av europeiska bestämmelser.

Plast av PET kan återvinnas, men om det används för att göra livsmedelsförpackningar såsom plastmuggar eller lock kan det ibland vara svårt för återvinningsanläggningar att organisera. Detta är på grund av att plast från livsmedelsförpackningar inte kan blandas med vanlig plast i återvinningsprocessen och eftersom processen för återvinning av livsmedelsförpackningar är annorlunda.

Då PET-plast inte kan brytas ned i naturen eller i komposteringsanläggningar återvinns den antingen eller bränns för att producera energi.

 rPET

rPET-plast är inte ett allmänt utbrett plastmaterial och används mest i projekt inom byggbranschen. rPET-plast står för återvunnen polyetylentereftalat och är egentligen bara plast gjord av återvunnen PET. Detta garanterar fortfarande samma kvalitet på plasten. På grund av livsmedels- och hälsoskyddsregler från EU används rPET-plast normalt inte för att göra livsmedelsförpackningar. Vissa tillverkare med stora produktionsanläggningar testar rPET för plastmuggar. De tillverkare vi samarbetar med kan göra 50% rPET-certifikat så att muggarna är tillverkade av 50% återvunnen plast.

Plast tillverkad av rPET kan återvinnas, på samma anläggningar som med PET-plast men rPET kan bara återvinnas ett maximalt antal gånger innan den blir mindre stabil. När det gäller nedbrytning av rPET-plast gäller samma sak som för vanlig PET-plast.

PLA

PLA-plast är ännu inte ett mycket använt plastmaterial, men det används främst i livsmedelsförpackningar i försök att erbjuda ett mer hållbart plastmaterial. PLA-plast står för plast av polymjölksyra, vilket innebär att plasten faktiskt är tillverkad av växtbaserade material, vanligtvis tillverkat av majs. Många tillverkare kan använda PLA-plast i sin produktion, men på grund av den globala bristen på PLA-plast kan de flesta tillverkare inte leverera PLA-plastmaterial.

PLA-plast kan tekniskt sett återvinnas, men på grund av PLA-plastens natur är det inte ett särskilt starkt material. Slutprodukten av återvunnen PLA-plast skulle därmed inte vara till någon nytta, och det finns ingen marknad för återvunnen PLA-plast på grund av dess kvalitet. PLA-plast bränns därför oftast för att användas som energi, eller så bryts det ned om rätt anläggningar finns.

PLA-plasten kan brytas ned i särskilda industrianläggningar, och det tar tid för PLA-plasten att brytas ned, men huvudproblemet är att inte många länder har de rätta anläggningarna för att bryta ned PLA-plasten.  

Slutsats

Det största problemet med återvinning och nedbrytning av plast, oavsett om det är PLA-, PET- eller rPET-plast, är att den måste distribueras till rätt anläggningar så att de kan välja hur den ska hanteras i processen. 

Alla blogginlägg arrow_forward
Gå till Limepack
Följ oss på